ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιος ευκατάστατης βρετανικής οικογένειας ο "Δήμιος της Τζιχάντ"

19:22 - 26 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Γιος ευκατάστατης βρετανικής οικογένειας ο "Δήμιος της Τζιχάντ"
Βρετανός υπήκοος,  γεννημένος στο Κουβέιτ, γιος ευκατάστατης οικογένειας που μεγάλωσε στο Δυτικό Λονδίνο και αποφοίτησε από κολέγιο με δίπλωμα προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη μάσκα που φορά ο «Τζιχαντιστής Τζον».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του  BBC και της Washington Post, πρόκειται για τον Μοχάμεντ Εμουάζι, πρόσωπο γνωστό στις αρχές, που πιστεύεται ότι έφυγε για τη Συρία το 2012.


Ο μασκοφόρος δήμιος με τη βρετανική προφορά, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι περίπου 27 ετών, εμφανίστηκε γα πρώτη φορά σε βίντεο να αποκεφαλίζει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο.


Το ίδιο σκηνικό τρόμου , με τον ίδιο πρωταγωνιστή, επαναλήφθηκε στα βίντεο αποκεφαλισμού του επίσης Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, του Βρετανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής Ντέιβιντ Χέινς, του Βρετανού οδηγού ταξί,  Άλαν Χένινγκ και του Αμερικανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Πήτερ Κάσινγκ, ο οποίος είχε αλλάξει το όνομά του σε Αμπντούλ Ραχμάν αφότου ασπάστηκε στο Ισλάμ.


Ο «Τζιχαντιστής Τζον» βρίσκεται ανάμεσα στους έως και 500 Βρετανούς που πιστεύεται ότι μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Φέρεται ως ο αρχηγός ομάδας τεσσάρων Βρετανών τζιχαντιστών που τους αποκαλούν οι άλλοι τζιχαντιστές «Beatles» εξαιτίας της καταγωγής τους.


Το όνομα του Μοχάμεντ Εμουάζι, φέρεται να απασχολούσε την Βρετανική Υπηρεσία Πληροφορίων, MI5 τουλάχιστον από το 2011, καθώς το όνομά του εμφανίζεται σε ημι-απόρρητες δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τον εξτρεμισμό στο εξωτερικό και εντός Βρετανίας.


Κατά το παρελθόν υπήρξαν και πληροφορίες ότι ο Εμουάζι ήταν μέλος δικτύου τουλάχιστον 13 ανδρών από το Λονδίνο -για τουλάχιστον δύο εκ των οποίων έχε εκδοθεί εντολή κατ' οίκον περιορισμού, ενώ ένας εξ αυτών είχε δραπετεύσει.


Αν και επισήμως δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το όνομα, η ανταποκρίτρια του BBC Λούσι Μάνινγκ μεταδίδει επίσης πως θεωρείται σίγουρο, ότι ο Μοχάμεντ Εμουάζι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας Βρετανίας και ΗΠΑ πριν φύγει για τη Συρία, καθώς και ότι είχε επαφές με έναν άνδρα με διασυνδέσεις με την ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.