ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκε από τον EFSF η συμφωνία του Eurogroup - Regling: Ενδιάμεσο βήμα η παράταση

17:14 - 27 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Εγκρίθηκε από τον EFSF η συμφωνία του Eurogroup - Regling: Ενδιάμεσο βήμα η παράταση
Το «πράσινο φως» για την  επέκταση της συμφωνίας MFFA για την Ελλάδα, κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, έδωσε την Παρασκευή το EFSF.

Η τροποποιημένη MFFA θα υπογραφεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF, Klaus Regling και τον Έλληνα υπουργό, Γ. Βαρουφάκη.


Με την απόφαση, δίνεται παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015, για την εκταμίευση από την Ελλάδα των 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα με βάση την MFFA, υπό την προϋπόθεση της  επιτυχημένης ολοκλήρωσης της τελευταίας αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος και της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του EFSF. 


Μέχρι στιγμής, το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Ελλάδα.


Ταυτόχρονα επεκτείνεται μέχρι τέλος Ιουνίου, και η διαθεσιμότητα των 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ σε ομόλογα του EFSF. 


Σύμφωνα με την τροποποιημένη MFFA, τα ομόλογα αυτά που είχαν μεταφερθεί στο ΤΧΣ στο παρελθόν στο πλαίσιο της τρέχουσας ρύθμισης για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, θα επιστρέψουν τώρα στο EFSF και θα μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με αίτημα της Ελλάδας προς την  ΕΚΤ/SSM. Η τροποποιημένη MFFA επαναδιατυπώνει ότι σκοπός αυτών των ομολόγων είναι να καλύπτει κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών.

 

«Η απόφαση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, καθώς παρέχει ένα σαφές πλαίσιο για να συνεχιστούν οι προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Επίσης δίνει μια επιβεβαίωση ότι σημαντικό ποσό κεφαλαίων του EFSF παραμένει διαθέσιμο για την Ελλάδα για τέσσερις ακόμη μήνες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling, μετά την απόφαση του ΔΣ. 


«Η ελληνική κυβέρνηση τώρα έχει την ευκαιρία να εργαστεί με τους εταίρους της για να βρει μια κατάλληλη συμφωνία για την περίοδο μετά από τις 30 Ιουνίου 2015. Αυτό θα οικοδομηθεί πάνω στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των Ελλήνων», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 27 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.