ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρά την εμμονή στη λιτότητα η Γερμανία προχωρά σε δημόσιες επενδύσεις 5 δισ. ευρώ

17:33 - 03 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Παρά την εμμονή στη λιτότητα η Γερμανία προχωρά σε δημόσιες επενδύσεις 5 δισ. ευρώ
Παρά την κρίση χρέους στην υπόλοιπη ευρωζώνη και την εμμονή του Βερολίνου στην διατήρηση της λιτότητας σε αυτήν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κατόρθωσε να ανακοινώσει το πρώτο της πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 1969 και, στη συνέχεια, να γνωστοποιήσει σήμερα την πρόθεσή της να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, το Βερολίνο σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά περίπου 5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πέραν των επιπλέον €10 δισ. τα οποία είχε ανακοινώσει ήδη.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα για αύξηση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις στη Γερμανία παρέμενε αναπάντητο για πολλά χρόνια και εκφραζόταν και από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αλλά και από τις ΗΠΑ.

 

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια ομάδα Γερμανών δημάρχων είχε εκτιμήσει ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους €118 δισεκ. για δρόμους και κτίρια, ενώ μια επιτροπή έχει ζητήσει να γίνονται επενδύσεις ύψους €7,2 δισ. κατ΄ έτος για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών.

 

Το γερμανικό ινστιτούτο μελετών DIW του Βερολίνου έχει υπολογίσει ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα ύψους 80 δισ. ευρώ το χρόνο για να κλείσει το χάσμα με τους εταίρους της στην ΕΕ όσον αφορά το πεδίο αυτό.

 

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια να δαπανηθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, αλλά το ποσό τότε είχε επικριθεί ως ανεπαρκές.

 

Αντιμέτωπο, λοιπόν, με τις πιέσεις αυτές, σήμερα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα θα διαθέσει σε τοπικές κοινότητες περίπου €3,5 δισ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια διαμέσου ενός νέου ταμείου «ειδικών πόρων», και άλλο €1,5 δισ. το 2017.

 

«Συνολικά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμα περίπου 5 δισ. ευρώ στις πόλεις τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας έτσι τη δέσμευσή της έναντι των δήμων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

 

Όπως επισημαίνεται, τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ θα κατανεμηθούν σε δημόσιες επενδύσεις για τις μεταφορές, την επέκταση των υποδομών του Διαδικτύου, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πολεοδομική ανάπτυξη.

 

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την κρίση χρέους και την στασιμότητα της ανάπτυξης στην οποία έχει βυθιστεί η ευρωζώνη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα ύψους €500 εκατ. το 2014. Το συνολικό πλεόνασμα του ομοσπονδιακού κράτους, των ομόσπονδων κρατιδίων, των τοπικών αυτοδιοικήσεων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Γερμανίας ανήλθε στα €18 δισ. ευρώ το 2014.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.