ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Μονόδρομος η οικονομική και θεσμική σύγκλιση της ευρωζώνης

23:25 - 16 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Ντράγκι: Μονόδρομος η οικονομική και θεσμική σύγκλιση της ευρωζώνης
Την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει σταθερά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καλώντας σε «κβαντικό άλμα» προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση προκειμένου οι χώρες να μοιράζονται περισσότερο την κυριαρχία τους.

Σύμφωνα με το Reuters σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο, ο Ντράγκι, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μαζί με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης, βοηθούν στην ανάπτυξη.


«Η εμπιστοσύνη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές αυξάνεται. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Και ο τραπεζικός δανεισμός βελτιώνεται τόσο στη ζήτηση όσο και στην προσφορά» ανέφερε ο Ντράγκι.


Ωστόσο, δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να επαναπαυτούν στις δάφνες τους, προειδοποιώντας ότι οι οικονομίες και τα θεσμικά όργανα της νομισματικής ζώνης δεν έχουν συγκλίνει αρκετά.


«Αυτός είναι ο λόγος που όταν υπάρχει ένα σοβαρό σοκ σε οποιοδήποτε μέρος της ζώνης του ευρώ, οι ερωτήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ένωσης εξακολουθούν να προκύπτουν», τόνισε, πιέζοντας τις χώρες να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχολίασε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης έχουν «σπάσει» επανειλημμένως, προσκαλώντας εντάσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών. Πρότεινε βαθύτερη θεσμική ολοκλήρωση, πιο κοινή κυριαρχία και ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες της.


«Εν ολίγοις, το συμπέρασμά μου είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα κβαντικό άλμα στη θεσμική σύγκλιση», δήλωσε ο Ντράγκι.


«Χρειάζεται να περάσουμε από ένα σύστημα κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών προς την εθνική οικονομική πολιτική, σε ένα σύστημα περαιτέρω μοιράσματος της κυριαρχίας μέσα από κοινούς θεσμούς», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.