ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BBC για Τσίπρα: Ντροπιαστική για τον ίδιο η επιστολή

16:40 - 23 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
BBC για Τσίπρα: Ντροπιαστική για τον ίδιο η επιστολή
Κατά μέτωπο επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε την Δευτέρα, το BBC, με τον αρθρογράφο, Robert Peston,  να σχολιάζει ότι ως  ντροπιαστική για τον Έλληνα Πρωθυπουργό  την επιστολή που απέστειλε στην Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας την χρηματική αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  για να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας.

«Για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να ήταν προσωπικά ταπεινωτικό να στείλει αυτήν την "παρακαλώ-στείλτε-χρήματα-σύντομα" επιστολή του προς την Ανγκελα Μέρκελ», αναφέρει σε ένα εξαιρετικά επιθετικό προς την ελληνική πλευρά κείμενο, ο Robert Peston.

 
«Παραπονιέται πως δεν υπάρχει σημάδι πως οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, που θα σημάνει μια νέα αρχή και τους κατηγορεί πως προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα του σε ένα πρόγραμμα που η κυβέρνησή του έχει απορρίψει και που, εκείνος πίστευε πως το ίδιο έχουν κάνει και οι εταίροι του», αναφέρει και προσθέτει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Φεβρουάριο αντί να γεφυρώσει το χάσμα, το διεύρυνε. «Και οι δύο πλευρές θέλουν ο άλλος να παραδεχθεί ότι είχε λάθος στο παρελθόν, όμως κανείς δεν δείχνει τη διάθεση να το κάνει αυτό», λέει χαρακτηριστικά.


Όσον αφορά, τη σχέση της Ελλάδας με την Γερμανία, ο Robert Peston,  την παρομοιάζει  με ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν επιθυμεί πραγματικά διαζύγιο, αλλά είναι τόσο ανίκανο και για τα δύο μέλη του το ένα να αντιληφθεί τη λογική του άλλου, που η ρήξη παραμένει σημαντική πιθανότητα.


Σε σχέση με τις κατηγορίες για την ΕΚΤ, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι εάν η κεντρική τράπεζα δεν χαλαρώσει το λουρί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ή εάν η ευρωζώνη δεν επιταχύνει τις αποφάσεις για παροχή πρόσθετων δανείων, θα καταστεί αδύνατον για την Αθήνα "να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις χρέους".

 

Τέλος  σημειώνει, ότι εάν ο κ. Τσίπρας, κληθεί να αποφασίσει μεταξύ της πληρωμής των υποχρεώσεων και της πληρωμής μισθών και συντάξεων, θα αποφασίσει τη στάση πληρωμών.


Αυτό δεν είναι ίδιο με το να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αλλά το Grexit δεν θα απέχει πλέον πολύ - καθώς μια στάση πληρωμών στο διεθνές χρέος της Ελλάδας θα αποτελεί ξεκάθαρη αποτυχία στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.