ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Deutsche Bank: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα ενός Grexit

22:24 - 23 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Deutsche Bank: Τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα ενός Grexit
Τρία πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης παραθέτει  σε ανάλυσή της, η Deutsche Bank.

Το πρώτο σενάριο, δεν προβλέπει κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς «ισχύει η αντίληψη πως το Grexit πρόκειται για μία ιδιοσυγκρασιακή περίπτωση που προκλήθηκε κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση».


Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως η σταθερότητα της Ευρωζώνης μπορεί μακροπρόθεσμα να αποδυναμωθεί, καθώς η παραμονή στην ζώνη του ευρώ μπορεί να μην κρίνεται σταθερή. Επομένως, προβλέπεται πως ένα «πολιτικό ατύχημα» μπορεί να επαναληφθεί.


Το δεύτερο σενάριο της Deutsche Bank κάνει λόγο για μετάδοση, καθώς όπως επισημαίνει, μετά το Grexit θα σημειωθεί αρνητική αντίδραση των αγορών, ενώ αναμένεται πως η Ευρωζώνη θα είναι πιο ευάλωτη μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σε μία νέα ενδεχόμενη κρίση.


Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία ισχυρότερη νομισματική ένωση. Στην υπόθεση αυτή, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών αντιλαμβάνονται πως το Grexit καταρρίπτει τη λογική μίας μόνιμης παραμονής στην Ευρωζώνη, ενώ η άνοδος των κομμάτων λαϊκισμού στην Ευρώπη θα ενισχύσει τους κινδύνους για μία ακόμα κρίση.


«Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να θέσουν ως παράδειγμα την Ελλάδα - αποκλείοντας τη χώρα από την ΕΕ και κάνοντας την έξοδό της όσο οδυνηρή γίνεται», αναφέρει η Deutsche Bank που επισημαίνει πως αυτή δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.