ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομμάτια και θρύψαλα το αεροπλάνο της Germanwings

18:47 - 25 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Κομμάτια και θρύψαλα το αεροπλάνο της Germanwings
Εντελώς διαλυμένο βρήκαν το αεροπλάνο της Germanwings, τα μέλη των ελικοπτέρων που πέταξαν πάνω από το σημείο που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις.  

Ενδεικτικό της εικόνας που αντίκρυσαν είναι ότι στα σχεδόν 40 στρέμματα στα οποία έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια δεν φαίνεται ούτε ένα μεγάλο τμήμα του αεροσκάφους.


Τα όσα μεταφέρουν τα συνεργεία που επιχειρούν, με κύρια προτεραιότητα την ανάσυρση του δεύτερου μαύρου κουτιού και την περισυλλογή των σορών, μεταδίδουν μία εφιαλτική εικόνα.


Η φράση «έγινε σκόνη» κυριαρχεί στις περιγραφές μελών των συνεργείων που επιστρέφουν από τους χώρους των ερευνών: «Έχει γίνει θρύψαλα, δεν διακρίνεται τίποτα, δεν μπορούμε να δούμε τίποτε, ούτε καν να διακρίνουμε αεροπλάνο» είπε χαρακτηριστικά ο Ερίκ Σαπέ, μέλος ομάδας πυροσβεστών.


Οι επιχειρήσεις των συνεργείων να φτάσουν στο σημείο και να ξεκινήσουν την περισυλλογή των σορών ξεκίνησαν ξανά με το πρώτο φως της Τετάρτης. Δεδομένης όμως της εξαιρετικής δυσκολίας του σημείου, καθώς η κλίση του εδάφους φτάνει ακόμα  και τις 70 μοίρες. η κύρια φάση της έρευνας αναμένεται ούτως ή άλλως να διαρκέσει αρκετές ημέρες.


Η εισαγγελία της Μασσαλίας, που διαχειρίζεται από τη νομική πλευρά την αεροπορική τραγωδία, έχει ανοίξει έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκε πως θα ληφθεί κατάθεση από οκτώ μάρτυρες, χωρίς να είναι σαφές για ποιους πρόκειται. Ανάλογη διαδικασία έχει ανοίξει και η εισαγγελία του Ντύσελντορφ, η οποία και πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να ζητήσει τη συνεργασία των δικαστικών αρχών της Μασσαλίας.


Τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα διορθώθηκαν σε 72 Γερμανούς υπηκόους και 35 Ισπανούς μεταξύ των συνολικά 150 επιβαίνοντων, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έδωσε η Germanwings.


Απομακρύνεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας


Κάθε στοιχείο από τη δεύτερη ημέρα των ερευνών επιβεβαιώνει την εκτίμηση των γαλλικών αρχών πως κανείς από τους 150 επιβαίνοντες -ανάμεσά τους δύο βρέφη και 16 μαθητές- δεν έχει επιζήσει.


Το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας πάντως δεν φαίνεται πιθανό στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Το ίδιο ανέφερε και η υπουργός Συγκοινωνιών, λέγοντας πως το ενδεχόμενο δεν εξετάζεται ως το κεντρικότερο καθώς το αεροπλάνο δεν φαίνεται να εξερράγη.


Και η γερμανική πλευρά, που μετέχει εκ του σύνεγγυς στην έρευνα, απομακρύνει το ενδεχόμενο τρομοκρατίας: «Δεν υπάρχουν, βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, στοιχεία πως το αεροσκάφος μπορεί να έπεσε μετά από σκόπιμη ενέργεια τρίτων» είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομάς ντε Μεζιέρ.


Η έρευνα θα έχει τρεις φάσεις: Η πρώτη είναι η ανάσυρση των σορών, η δεύτερη η εξακρίβωση εάν έχουν περισυλλεχθεί όλα τα τμήματα του αεροσκάφους και η τρίτη η εξέταση όσων στοιχείων μπορούν να προκύψουν από τα συντρίμμια (όπως εάν οι τουρμπίνες λειτουργούσαν την ώρα της πρόσκρουσης).


Σε άσχημη κατάσταση τα μαύρα κουτιά


Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες, ευελπισούν να βρουν τις αιτίες πτώσης του αεροπλάνου στα μαύρα κουτιά του Airbus.


Το πρώτο μαύρο κουτί με τις συνομιλίες των πιλότων και την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου βρέθηκε την Τρίτη και εκφράζονται ελπίδες ότι οι εμπειρογνώμονες θα συλλέξουν τα στοιχεία από το μαύρο κουτί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.


Όπως ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα αεροπλοΐας AirLive.net, την Τετάρτη βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί -με τα δεδομένα της πτήσης-, το οποίο όμως έχει υποστεί αρκετά μεγάλη ζημιά.


Σύμφωνα, μάλιστα, με τους New York Times, το δεύτερο μαύρο κουτί είναι τόσο κατεστραμμένο, ώστε δεν αναμένεται να συλλεχθούν στοιχεία από αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, έχει χαθεί η κάρτα μνήμης του μαύρου κουτιού.


Στο Σεν-λεζ-Αλπ οι Ολάντ, Μέρκελ και Ραχόι


Στο χωριό Σεν-λεζ-Αλπ, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής, αλλά και το σημείο που οι Γάλλοι ερευνητές έχουν στήσει το αρχηγείο τους μετέβησαν την Τετάρτη,  ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.


Οι τρεις ηγέτες ευχαρίστησαν τα σωστικά συνεργεία ενώ συναντήθηκαν και  με τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:18 - 25 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.