ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υεμένη: Οι ιρανόφιλοι Χούδι σφυροκοπούν το Άντεν - Επέμβαση ζητά η κυβέρνηση

14:26 - 31 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Υεμένη: Οι ιρανόφιλοι Χούδι σφυροκοπούν το Άντεν - Επέμβαση ζητά η κυβέρνηση
Επίθεση κατά της πόλης Άντεν εξαπέλυσε τη νύχτα το πυροβολικό των ιρανόφιλων ανταρτών Χούδι, οι οποίοι υποστηρίζονται από στρατιωτικές μονάδες πιστές στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό τετελεσμένο στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, καθώς τα πυρά έπληξαν μεταξύ άλλων και περιοχή με κατοικίες.

 

Η πόλη Αντέν αποτελεί το τελευταίο προπύργιο το τελευταίο προπύργιο του προέδρου της νόμιμης κυβέρνησης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ενώ σε αυτήν βρίσκεται ένα λιμάνι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

 

Η χθεσινή αυτή επίθεση αποτέλεσε λοιπόν ένα ακόμα πλήγμα στην όλο και μειούμενη δύναμη της κοσμικής, νόμιμης εξουσίας του προέδρου Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, ο οποίος υποστηρίζεται από μια στρατιωτική συμμαχία 10 μουσουλμανικών χωρών, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία. Η συμμαχία αυτή αποτελείται σχεδόν από το σύνολο των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών από το Πακιστάν ως και το Μαρόκο, ενώ έχει τη στήριξη της επίσης σουνιτικής Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ.

 

Η στρατιωτική επέμβαση των χωρών αυτών ωστόσο δεν επιτυχγάνει να καταστείλει την επέκταση των σιιτών που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την ηγεσία στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, καθώς και από τις ιρανόφιλες κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ. Μάλιστα, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Ιράν παρέδωσε από αέρος βοήθεια στους αντάρτες Χούδι στην Υεμένη και, πιο συγκεκριμένα, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα.

 

Στα πλαίσια αυτά, η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ριγιάντ Γιασίν, ζήτησε την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων κατά των ανταρτών από την πλευρά των στρατιωτικών συμμάχων της υπό τη Σαουδική Αραβία.

 

Το Ιράν, από την πλευρά του, κάλεσε όλες τις δυνάμεις στην Υεμένη να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

 

Τις τελευταίες ημέρες στα περίχωρα της πόλης του Άντεν έχουν ξεσπάσει σφοδρές εχθροπραξίες, ενώ χτες πολεμικά πλοία άνοιξαν πυρ εναντίον σιιτών μαχητών Χούτι, οι οποίοι προέλαυναν προς την πόλη. Ήταν η πρώτη φορά, που ναυτικές δυνάμεις ενεπλάκησαν στη σύρραξη, με τους κατοίκους της περιοχής, να εκτιμούν ότι τα πολεμικά πλοία τα οποία άνοιξαν πυρ ανήκουν στο Ναυτικό της Αιγύπτου, που είχαν πλεύσει την περασμένη εβδομάδα διαμέσου της Διώρυγας του Σουέζ προς τον Κόλπο του Άντεν.

 

Η Αίγυπτος είναι μια από τις σουνιτικές αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο όσον αφορά στις πληροφορίες που τη θέλουν να πραγματοποιήσε τις επιθέσεις αυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:34 - 31 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.