ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η ευρωζώνη - Ολάντ: Έχουμε χάσει πολύ χρόνο

17:07 - 31 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Μέρκελ: Μόνη λύση για την Ελλάδα η ευρωζώνη - Ολάντ: Έχουμε χάσει πολύ χρόνο
Κάλεσμα στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις συζητήσεις με τους θεσμούς απηύθυναν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι σήμερα συναντήθηκαν στο Βερολίνο, στα πλαίσια του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου.

Η κα Μέρκελ υποδέχτηκε τον κ. Ολάντ με στρατιωτικές τιμές στην καγκελαρία και είχε μια τετ α τετ συνάντηση μαζί του πριν την διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο έγινε παρουσία πολυάριθμων υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ άλλων των υπουργών Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.

 

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν εκτενώς στο ζήτημα της Ελλάδας, με την κα Μέρκελ να τονίζει ότι η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί» και ότι υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

 

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται πρέπει να πάρουν την κατεύθυνση της υποχρέωσης», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

 

Η κα Μέρκελ επεσήμανε ότι περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

 

«Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

 

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε, αναφορικά με την Ελλάδα, πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη».

 

Αναφορικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι οι χώρες τους «έχουν έρθει πολύ κοντά τους τελευταίους τρεις μήνες».

 

Η κα Μέρκελ, αφού μίλησε για την τραγωδία με το Airbus της Germanwings, την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας».

 

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ, αφου μίλησε για την αεροπορική τραγωδία της Germanwings, υπογράμμισε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες «η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο "αδελφική σχέση"».

 

«Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

 

Στο πλαίσιο του 17ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών. Αφορούν μεταξύ άλλων απλοποιήσεις στη φορολόγηση Γερμανών συνταξιούχων που ζουν στη Γαλλία και Γάλλων που ζουν στη Γερμανία αντίστοιχα αλλά και την αμοιβαία αναγνώριση πτυχίων από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται απουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς ο οποίος επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει αλλά και να συναντηθεί και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Ο Βαλς ακύρωσε τελικά τη συμμετοχή του μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλιστών στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία και συμφώνησε να παραμείνει στο Παρίσι με αποστολή να αναζοωγονήσει τον διάλογο με την κυβερνητική πλειοψηφία που δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

 

Στη συνάντηση του με την κα Μέρκελ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο κ. Ολάντ θα διαβεβαίωνε την Άνγκελα Μέρκελ για την προθυμία του να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

 

Στο γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο αναμενόταν να υπογραφεί σήμερα σειρά κοινών προγραμμάτων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών, αναμένεται ανακοίνωση για την υλοποίηση στη Γαλλία του κοινού προγράμματος ενός 3ου δορυφόρου παρακολούθησης τρίτης γενιάς (CSO, Composante Spatiale Optique), στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει με μία επένδυση 210 εκατομμυρίων ευρώ επί συνολικού κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάπτυξη νέας γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MALE (Moyenne Alritude Longue Endurance) στον ορίζοντα 2020-2025.

 

Σημαντική θέση στη συζήτηση θα έχουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και τα αμυντικά θέματα εν όψει της συνάντησης της ομάδας της Βαϊμάρης (υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής (25-26 Ιουνίου) που θα είναι αφιερωμένη στην κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:41 - 31 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.