ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών στο Άντεν

14:39 - 01 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών στο Άντεν
Θέσεις των ανταρτών στην πόλη Άντεν έπληξε σήμερα το πρωί η αεροπορία και το ναυτικό της συμμαχίας των 10 μουσουλμανικών κρατών που, υπό την Σαουδική Αραβία, προσπαθεί να καταστείλει την επέκταση των ιρανόφιλων σιιτών Χούτι που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την ηγεσία στην Υεμένη.

Η συμμαχία αυτή αποτελείται σχεδόν από το σύνολο των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών από το Πακιστάν ως και το Μαρόκο, ενώ έχει τη στήριξη της επίσης σουνιτικής Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ.

 

Η στρατιωτική επέμβαση των χωρών αυτών ωστόσο δεν επιτυχγάνει να καταστείλει την επέκταση των σιιτών που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την ηγεσία στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, καθώς και από τις ιρανόφιλες κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

 

Το Άντεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, σημαντικό λιμάνι της χώρας, καθώς επίσης και το τελευταίο προπύργιο του προέδρου της νόμιμης κυβέρνησης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους αντάρτες.

 

Σύμφωνα με αξιωματικό πιστό στον πρόεδρο της νόμιμης κυβέρνησης (ο οποίος έχει διαφύγει στη Σαουδική Αραβία), οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν σε κτιριακό συγκρότημα της επαρχιακής διοίκησης στο Νταρ Σαάντ, που έχουν καταλάβει οι σιίτες αντάρτες στη βόρεια πλευρά της πόλης, και υπάρχουν «πολλοί νεκροί και τραυματίες στις τάξεις των Χούδι».

 

Το αρχηγείο της 5ης Ταξιαρχίας, πιστής στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ συμμάχου των Χούτι, αποτέλεσε στόχο βομβαρδισμώνστο βόρειο Αντεν, όπως και το διεθνές αεροδρόμιο, στο κέντρο της πόλης. Οι "Λαϊκές Επιτροπές", οι δυνάμεις που συνεπικουρούν τον πιστό στον Χάντι στρατό, κρατούν αιχμαλώτους 26 Χούδι από τις μάχες στο Άντεν, δήλωσε ένας διοικητής τους.

 

Στη Χοντέιντα, τουλάχιστον 37 εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν όταν το γαλακοκτομείο στο λιμάνι αυτό της δυτικής Υεμένης βομβαρδίστηκε τη νύχτα, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Χασάν Αχμεντ αλ-Χάι. Οι ακριβείς συνθήκες του βομβαρδισμού παραμένουν άγνωστες. Ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν ότι στρατιώτες πιστοί στον Σάλεχ απαντώντας σε αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού έπληξαν με οβίδες το γαλακτοκομείο.

 

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το γαλακτοκομείο επλήγη από πύραυλο του συνασπισμού.

 

Σύμφωνα με τον γιατρό του Νοσοκομείου της 22ας Μαΐου, οι εργαζόμενοι ήταν θύματα έκρηξης μιας δεξαμενής φυσικού αερίου που επλήγη από βομβαρδισμό.

 

Αξιωματικός του στρατού, που έχει τη βάση του στην Χοντέιντα και δεν έχει προσχωρήσει στους Χούτι ή στις δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο, απέκλεισε την υπόθεση μιας αεροπορικής επιδρομής. «Αν το εργοστάσιο ήταν στόχος της αεροπορίας θα είχε καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ από την έκρηξη επλήγη μέρος των εγκαταστάσεων, κάτι που συνηγορεί υπέρ μιας κοντινής ρίψης πυρών», δήλωσε.

 

Έξι ακόμη πολίτες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο λιμάνι Μάιντι στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα. Ο συνασπισμός βομβάρδισε επίσης στρατόπεδα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, πιστής στο Σάλεχ στα περίχωρα της Σαναά και στην περιοχή Ιμπ, στην κεντρική χώρα.

 

Αρκετές θέσεις των Χούδι βομβαρδίστηκαν επίσης στις επαρχίες Χάτζα και Σαάντα, προπύργια της σιιτικής πολιτοφυλακής στο βορρά.

 

Ο αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αυξήθηξε ιδιαίτερα το τελευταίο 24ωρο από τις αεροπορικές επιδρομές του αραβικού συνασπισμού

 

«Εάν υπάρχουν άμαχοι νεκροί (...) αυτό δεν είναι ο σκοπός της επιχείρησης, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες», παραδέχτηκε ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος του συνασπισμού, στρατηγός Αχμεντ Ασίρι.

 

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) θρηνεί τον θάνατο 62 παιδιών στις μάχες που μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι «η χώρα είναι στα πρόθυρα πλήρους κατάρρευσης».

 

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αλληλοκατηγορούνται για την αποσταθεροποίηση στην Υεμένη

 

Εν τω μεταξύ, η τόνοι έχουν ανέβει μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης που αλληλοκατηγορούνται για την αποσταθεροποίηση στην Υεμένη.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ αλ Φαϊζάλ μίλησε με πολύ σκληρά λόγια κατά των σιιτών Χούδι, του Σάλεχ και του Ιράν, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη σύγκρουση. «Οι σιίτες πολιτοφύλακες και ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ προσπάθησαν, με τη στήριξη του Ιράν, να αποσταθεροποιήσουν την Υεμένη. Εμείς δεν πάμε σε πόλεμο, αλλά όταν χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, είμαστε έτοιμοι».

 

Το Ιράν προειδοποίησε ότι η επιχείρηση στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. «Η φωτιά του πολέμου» θα σύρει «όλη την περιοχή να παίξει με τη φωτιά», δήλωσε ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προσθέτοντας ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

 

Η Τεχεράνη κατηγορείται από διάφορες αραβικές χώρες ότι προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή υποστηρίζοντας τους Χούδι.

 

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κάλεσε χθες βράδυ τους σιίτες αντάρτες να οπισθοχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη, λέγοντας ότι η χώρα του έχει ενταχθεί στο συνασπισμό που συγκροτήθηκε για την προάσπιση της «ασφάλειας στον Κόλπο».

 

Διαβάστε σχετικά: Υεμένη: Οι ιρανόφιλοι Χούδι σφυροκοπούν το Άντεν - Επέμβαση ζητά η κυβέρνηση

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.