ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεκάδες ξένοι στρατιώτες αποβιβάζονται στο Άντεν - Κεντρική συνοικία κατέλαβαν οι Χούδι

16:44 - 02 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Δεκάδες ξένοι στρατιώτες αποβιβάζονται στο Άντεν - Κεντρική συνοικία κατέλαβαν οι Χούδι
Δεκάδες στρατιώτες αγνώστου εθνικότητας αποβιβάζονται στην πόλη της Υεμένης, Άντεν, στην οποία σήμερα οι ιρανόφιλοι σιίτες αντάρτες Χούδι κατέλαβαν μια κεντρική συνοικία, καταφέροντας έτσι ένα ισχυρό πλήγμα στην στρατιωτική συμμαχία των 10 μουσουλμανικών σουνιτικών κρατών που, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προσπαθούν να καταστείλουν την επέκταση των ανταρτών που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την ηγεσία στην Υεμένη.

Η συμμαχία αυτή αποτελείται σχεδόν από το σύνολο των σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών από το Πακιστάν ως και το Μαρόκο, ενώ έχει τη στήριξη της επίσης σουνιτικής Τουρκίας, αλλά και των ΗΠΑ. Ο συνασπισμός αυτός έχει εξαπολύσει την επιχείρηση «Αποφασιστική Καταιγίδα» κατά των Χούδι, με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ενώ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και χερσαίας επέμβασης.

 

Η στρατιωτική επέμβαση των χωρών αυτών ωστόσο δεν επιτυχγάνει να καταστείλει την επέκταση των σιιτών που έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την ηγεσία στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανική σιιτική Χεζμπολάχ, καθώς και από τις ιρανόφιλες κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.

 

Το Άντεν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, σημαντικό λιμάνι της χώρας, καθώς επίσης και το τελευταίο προπύργιο του προέδρου της νόμιμης κυβέρνησης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, έπειτα από την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από τους αντάρτες.

 

Τόσο οι Χούδι όσο και στρατεύματα πιστά στον νόμιμο πρόεδρο της χώρας έχουν εισέλθει από την Τετάρτη σε κεντρική συνοικία της πόλης με άρματα μάχης.

 

Οι στρατιώτες που εισέβαλαν σήμερα στο Άντεν παραμένουν αγνώστου εθνικότητας, ωστόσο οι νόμιμες αρχές της Υεμένης τόνισαν ότι δεν πρόκειται για ξένα στρατεύματα, αλλά για δικές της δυνάμεις, που κατέβηκαν απλώς για λόγους ασφαλείας τις περιοχές από πλωτά μέσα στη στεριά.

Μάλιστα, σήμερα ένας σαουδάραβας συνοριοφύλακας, ο δεκανέας Σαλμάν Αλί Γιαχιά Αλ Μαλίκι, έπεσε νεκρός από πυρά στα σύνορα με την Υεμένη, σε ορεινή περιοχή της μεθορίου, ενώ άλλοι 10 τραυματίστηκαν. Να σημειωθεί ότι η περιοχή-προπύργιο των ανταρτών Χούδι βρίσκεται στο βορρά της Υεμένης και εφάπτεται των σαουδαραβικών συνόρων.

 

Διαβάστε σχετικά: Υεμένη: Η συμμαχία υπό τη Σ. Αραβία βομβαρδίζει θέσεις ανταρτών στο Άντεν

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 02 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.