ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υεμένη: Παιδιά και τραυματίες στο έλεος του πολέμου

21:04 - 07 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Υεμένη: Παιδιά και τραυματίες στο έλεος του πολέμου
Με τα πιο μελανά χρώματα, περιγράφει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Υεμένη, μετά την επίθεση που δέχτηκε από το συνασπισμό χωρών, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, η UNICEF, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICRC).

Σύμφωνα με την UNICEF, σε διάστημα δύο εβδομάδων, από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 74 παιδιά, ενώ 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Υεμένη, σύμφωνα με στοιχεία της.

Ταυτόχρονα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICRC) καταγγέλλει ότι δεν μπορεί να παραδώσει ιατρική βοήθεια στην πρωτεύουσα Σαναά και στο Άντεν, που έχει μετατραπεί πλέον σε πόλη - φάντασμα,.

Η βία έχει προκαλέσει προβλήματα στην παροχή νερού σε περιοχές της νοτίου Υεμένης, ενώ οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αυξάνονται από το γεγονός ότι τα απόβλητα ξεχείλισαν, σε πόλεις και χωριά.

Την ίδια ώρα πολλά νοσοκομεία προσπαθούν να αντεπεξέλθουν κάτω αντίξοες συνθήκες και ελάχιστους πόρους στη νοσηλεία δεκάδων τραυματιών, ενώ δεν είναι λίγες οι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις περισσότερα από 540 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.700 έχουν τραυματιστεί, με τα παιδιά να αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία, καθώς αντιμετωπίζονται με πολλή σκληρότητα.

«Τα σκοτώνουν, τα ακρωτηριάζουν και τα αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η υγεία τους απειλείται και η εκπαίδευσή τους διακόπτεται», τόνισε ο αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη, Τζούλιεν Χαρνέις.

Η ICRC εν μέσω μαινόμενων μαχών κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να παραδώσει απαραίτητη ιατρική βοήθεια στην Σαναά και στο Άντεν και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας και ιατρικών προμηθειών και να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους περίπου 3.000 τραυματίες.

Τέλος η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δηλώνει ότι είναι έτοιμη να στείλει δύο αεροπλάνα με ιατρικές προμήθειες στην Υεμένη, αλλά τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.