ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Συμφωνία για τα πυρηνικά μόνο με άρση των κυρώσεων

11:16 - 09 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Ιράν: Συμφωνία για τα πυρηνικά μόνο με άρση των κυρώσεων
O ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαμηνύει πως θα φτάσει σε τελική συμφωνία με τους Έξι για το πυρηνικό της πρόγραμμα μόνο εάν αρθούν πλήρως όλες οι κυρώσεις σε βάρος της, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία εάν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια ημέρα. Θέλουμε μία συμφωνία από την οποία θα κερδίσουν όλες οι πλευρές που διεξάγουν τις συνομιλίες».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να δεχθούν παρά σταδιακή άρση των κυρώσεων, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το μέλλον των συνομιλιών, οι οποίες και θα ξεκινήσουν εκ νέου, μετά την πρώτη συμφωνία της Λωζάννης με στόχο πλήρη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε, όμως, και στο ζήτημα της Υεμένης, όπου οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ιράν. Ο Ρουχανί ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να συμφωνηθεί εκεχειρία: «Μία μεγάλη χώρα σαν την Υεμένη δεν θα υποκύψει σε βομβαρδισμούς. Ας σταματήσουμε τον πόλεμο, ας σκεφτούμε εκεχειρία, ας προετοιμαστούμε για να φέρουμε τους Υεμενίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους».

Πριν τις αναφορές Ρουχανί, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε πει με νόημα ότι η Ουάσινγκτον «έχει σε γνώση της την υποστήριξη του Ιράν στους Χούτι». Οι ΗΠΑ, είπε ο Κέρι, «δεν θα μείνουν αμέτοχες όταν το Ιράν αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 09 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.