ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις μάχες στην Υεμένη

13:15 - 11 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις μάχες στην Υεμένη
Τουλάχιστον 25 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στη νότια Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και υποστηρικτών του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

Στο μεταξύ, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άντεν, θέσεις των Χούτι στο Άντεν έγιναν στόχος πολλών αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν πριν τα ξημερώματα κατά την 18η ημέρα της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει ο αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των σιιτών ανταρτών.

Στο Άντεν συνεχίζονται οι μάχες στους δρόμους και τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 12 ώρες, σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των νεκρών είναι «μια ηλικιωμένη γυναίκα, ένας άνδρας και ένα παιδί που σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών» των Χούτι.

Επίσης έξι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μια επίθεση με άρμα μάχης και αυτόματα όπλα που εξαπέλυσαν μαχητές των Λαϊκών Επιτροπών, μια παραστρατιωτική ομάδα που είναι πιστή στον Χάντι, στη συνοικία Χορ Μάξαρ του Άντεν που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, επεσήμανε μια στρατιωτική πηγή.

Σουνιτικές φυλές, που κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν τον πρόεδρο Χάντι, σκότωσαν 12 σιίτες αντάρτες σε μια ενέδρα εναντίον της αυτοκινητοπομπής τους στον δρόμο που συνδέει την πόλη Τάιζ με τη Λαχζ, σημείωσαν στρατιωτικές πηγές.

Στα ανατολικά, εκατοντάδες μέλη των φυλών συγκεντρώθηκαν σήμερα γύρω από την Άτακ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα, με στόχο «να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν» την πόλη αυτή, την οποία έθεσαν την Πέμπτη υπό τον έλεγχό τους οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους στρατιώτες που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με πηγές από τις φυλές.

Οι σιίτες αντάρτες κατέλαβαν δημόσια κτίρια και στρατιωτικές βάσεις στην πρωτεύουσα της Σάμπουα, μιας επαρχίας όπου ζουν κυρίως σουνίτες και είναι γνωστή ως ένα από τα προπύργια της αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Οι θέσεις των Χούτι στην Άτεκ στοχοθετήθηκαν και πάλι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του αραβικού συνασπισμού, ο οποίος βομβάρδισε επίσης χθες Παρασκευή βράδυ στρατόπεδα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών γύρω από τη Σανάα και στη βόρεια Υεμένη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Εξάλλου ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 260 Σομαλούς που διέφυγαν από την Υεμένη όπου ζούσαν ως πρόσφυγες έφτασε σήμερα στην πόλη Μποσάσο στο Πούντλαντ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της αυτόνομης αυτής επαρχίας της Σομαλίας.

«Περίπου 420 άνθρωποι είχαν φτάσει νωρίτερα και αναμένουμε και άλλους», εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Πούντλαντ Αμπντουλαχί Χάσι.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 900 άνθρωποι έχουν διασχίσει τον Κόλπο του Άντεν τις τελευταίες δέκα ημέρες προς το Τζιμπουτί, το Πούντλαντ ή το Σομάλιλαντ, μια επαρχία της βόρειας Σομαλίας που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991.

Στο μεταξύ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθούν κατά των αεροπορικών βομβαρδισμών που διεξάγει ο υπό το Ριάντ αραβικός συνασπισμός στην Υεμένη.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 11 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.