ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ειλικρινής & αποδοτική" η ιστορική συνάντηση Ομπάμα- Κάστρο

11:40 - 12 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους “ειλικρινή και αποδοτική” o πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Κούβας Ραούλ Κάστρο, στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής στον Παναμά.

“Ήταν μια συζήτηση ειλικρινής και αποδοτική (...). Έχουμε πολύ διαφορετικά οράματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Και ήμουν πολύ ευθύς μαζί του, του είπα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε για ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του Τύπου”, είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, δίχως προηγούμενο για σχεδόν 60 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της “ιστορικής”, όπως τη χαρακτήρισε ο Ομπάμα, συνάντησης αυτής ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αρχίσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβανομένης της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961.

Πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους η οποία διήρηκησε 80 λεπτά, ο Κάστρο, φορώντας σκούρο κοστούμι όπως και ο Ομπάμα, είπε ότι θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει όλα τα θέματα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για άλλα ζητήματα. “Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί. Σε ορισμένα πράγματα θα συμφωνήσουμε· σε άλλα θα διαφωνήσουμε”, ανέφερε ο 83χρονος Κουβανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2008, όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Φιδέλ Κάστρο, αποχώρησε από το αξίωμα λόγω προβλημάτων υγείας.

“Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε”, είπε ο Ομπάμα σους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως “η Κούβα δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ”.

Λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Κάστρο, που επισφράγισε την διαδικασία επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ο Ομπάμα αναχώρησε από τον Παναμά για τις ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.