ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Βατικανού για την «γενοκτονία» των Αρμενιών

21:16 - 12 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Βατικανού για την «γενοκτονία» των Αρμενιών
Τον πρεσβευτή της από το Βατικανό για διαβουλεύσεις ανακάλεσε η Άγκυρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, έπειτα από την χθεσινή δήλωση  του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, χαρακτήρισε ως «πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία. Ο χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε την αντίδραση και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται πως οδηγεί σε διπλωματική ρήξη με την Τουρκία, με τον  Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου να τονίζει ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Πιο αναλυτικά, ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε σήμερα από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα» έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων» δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917, στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο το 2000 στο κοινό έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».

Νταβούτογλου: Μεροληπτικές και ανάρμοστές οι δηλώσεις Πάπα

«Η ανάγνωση αυτών των οδυνηρών γεγονότων κατά μεροληπτικό τρόπο είναι ανάρμοστη εκ μέρους του πάπα και της αρχής που εκπροσωπεί», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική τηλεόραση, σχετικά με τις αναφορές του Πάπα.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πάπα δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε υπέρ της συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία τον Νοέμβριο.
«Ελπίζω ότι ο πάπας υποστηρίζει τις απόψεις που είχε εκφράσει όταν ήλθε στην Τουρκία και ότι θα αναθεωρήσει την πρόσφατη θέση του», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:35 - 12 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.