ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νιγηρία: "Μαύρη επέτειος" για την απαγωγή των 200 μαθητριών από Μπόκο Χαράμ

14:10 - 14 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Νιγηρία: "Μαύρη επέτειος" για την απαγωγή των 200 μαθητριών από Μπόκο Χαράμ
Η απαγωγή των 200 και πλέον μαθητριών, οι οποίες είχαν απαχθεί από μέλη της Μπόκο Χαράμ από ένα σχολείο στο Τσιμπόκ, πριν από έναν χρόνο στη Νιγηρία, έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η δράση της συγκεκριμένης ισλαμιστικής οργάνωσης, που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας.των μαθητριώ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν είναι σαφές εάν οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν. «Δεν γνωρίζω εάν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να σωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Όσο κι αν το εύχομαι, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε», ανέφερε ο Μπουχάρι σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Προανήγγειλε δε ότι η δική του προσέγγιση θα είναι διαφορετική από εκείνη του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, ο οποίος και επικρίθηκε κυρίως για την βραδεία αντίδραση των αρχών μετά από την απαγωγή των κοριτσιών από το σχολείο του Τσιμπόκ.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει μια πορεία στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για τον έναν χρόνο από την ομαδική απαγωγή των μαθητριών.

Διεθνής Αμνηστία: 2.000 γυναίκες έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ

Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια από την έναρξη του 2014.

Η απαγωγή των μαθητριών από ένα σχολείο στη μικρή αυτή πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας την 14η Απριλίου 2014, είχε συγκλονίσει όλο τον κόσμο. Η υπόθεση αυτή ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν αποτελεί το μόνο έγκλημα που έχει διαπραχθεί από την Μπόκο Χαράμ. Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, με βάση όσα είπαν σε μέλη της αυτόπτες μάρτυρες, ιδίως γυναίκες και νεαρά κορίτσια που κατάφεραν να δραπετεύσουν. "Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ”, όμως “ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν απαχθεί είναι δίχως αμφιβολία μεγαλύτερος από 2.000", αναφέρει η ΜΚΟ σε έκθεσή της.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης από την περασμένη χρονιά, ενώ τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.