ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκλονίζει το ναυάγιο στη Μεσόγειο- Φόβοι για 900 νεκρούς- Πιέσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (vid)

09:35 - 20 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Συγκλονίζει το ναυάγιο στη Μεσόγειο- Φόβοι για 900 νεκρούς- Πιέσεις για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (vid)
Μόνο 28 έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από την τραγωδία με το πλοιάριο που ξεκίνησε από την Αίγυπτο μεταφέροντας περίπου 700 μετανάστες κι ανατράπηκε στο Κανάλι της Σικελίας παρασύροντας στον θάνατο εκατοντάδες άτομα. 

«Υπήρχαν δεκάδες κλειδωμένοι στο αμπάρι» λένε επιζώντες, «βλέπουμε μόνο πετρέλαιο και κομμάτια» λένε τα σωστικά συνεργεία που επιστρέφουν, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει μόνο 24 σορούς με τις μαρτυρίες να μιλούν ακόμη και 950 επιβαίνοντες, καθώς επιζών υποστηρίζει πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν 950 άτομα -αντί για 700 που αρχικά αναφερόταν- και ότι περίπου 300 είχαν κλειδωθεί στο αμπάρι.

Σύμφωνα την ίδια μαρτυρία, περίπου 50 παιδιά ήταν πάνω στο πλοίο και περίπου 200 γυναίκες. Ο επιζών, ένας άνδρας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, έδωσε την μαρτυρία από νοσοκομείο στην Κατάνια, σύμφωνα με τον εισαγγελλέα της πόλης Τζοβάνι Σάλβι.

Το να είχαν κλειδωθεί εκατοντάδες στο αμπάρι θα εξηγούσε, όπως αναφέρει ο στρατηγός Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής Συνοριοφυλακής, τον μέχρι στιγμής σχετικά μικρό συνολικό αριθμό διασωθέντων και σορών.

Οι ιταλικές Αρχές, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον πραγματικό αριθμό όσων επέβαιναν στο σκάφος και περιορίζονται μόνο στο ότι το σκάφος είχε χωρητικότητα εκατοντάδων ατόμων -και κατ' επέκταση, καθώς κατά κανόνα στα πλοία αυτά οι διακινητές στοιβάζουν όσους περισσότερους μπορούν, ακόμη και οι υψηλότερες εκατοντάδες δεν προξενούν έκπληξη.

Υπενθυμίζεται πως το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες ανετράπη ακριβώς τη στιγμή που προσέγγιζε το σημείο για να τους σώσει το πορτογαλικό εμπορικό πλοίο King Jacob -έχοντας ειδοποιηθεί από την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία έλαβε το σήμα βοήθειας που εξέπεμψε το αλιευτικό γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου όταν βρισκόταν περίπου 70 μίλια (130 χιλιόμετρα) από τις λιβυκές ακτές.

mesogeios1

Η Ευρώπη καλείται να αναλάβει δράση για το μεταναστευτικό

To ναυάγιο του αλιευτικού που ήταν γεμάτο πρόσφυγες στ΄ανοιχτά της Λιβύης αυτό το Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν η "χειρότερη τραγωδία" αυτού του είδους στη Μεσόγειο με τουλάχιστον 700 αγνοούμενους, αφού εκφράζονται φόβοι ότι δεκάδες ακόμη άνθρωποι ήταν κλεισμένοι και στα αμπάρια, και εντείνει την πίεση ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Από σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητήσουν για τη μετανάστευση και τη Λιβύη, χώρα καταγωγής των περισσοτέρων προσφύγων που αρχίζουν αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που καλείται να λάβει πρωτοβουλίες εδώ και ημέρες και σε κάθε νέο δράμα στη Μεσόγειο, συγκάλεσε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών για να λάβει μέτρα, ενώ προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής.

 

- Η ιταλική Ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής βίντεο με τις πρώτες εικόνες από τις έρευνες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:58 - 20 Απρ 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.