ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: "Χρυσάφι" τα σπίτια λόγω... έλλειψης

10:45 - 20 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Βρετανία: "Χρυσάφι" τα σπίτια λόγω... έλλειψης
Νέο ιστορικό υψηλό στις αρχές Απριλίου κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στην Αγγλία και στην Ουαλία, κυρίως λόγω της έλλειψης διαθεσίμων ακινήτων στην αγορά, με τις υψηλές τιμές πώλησης των κατοικιών και την έλλειψη νεόδμητων κατοικιών να απασχολούν έντονα τους πολίτες, αλλά και τα κόμματα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Σύμφωνα με τον ειδικευμένος στον τομέα αυτό ιστότοπο Rightmove κι επιπλέον σχετικές έρευνες, οι τιμές πώλησης των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,6% σε μηνιαία βάση, από 1,0% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αν και σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνθηκε στο 4,7%. Η αύξηση αυτή σήμανε ότι η μέση τιμή οποιασδήποτε κατοικίας που πωλείται σήμερα στη Βρετανία ανέρχεται σε 286.133 λίρες (396.337 ευρώ), ένα ποσό που υπερβαίνει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό, το οποίο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς.

Ο αριθμός των ακινήτων που έχουν διατεθεί προς πώληση στην αγορά της Βρετανίας μέχρι στιγμής το 2015 είναι μειωμένος κατά 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Αυτό αντιπαραβάλλεται με την αυξανόμενη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέψεις στον συγκεκριμένο ιστότοπο αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% τον Μάρτιο.

«Ο δισταγμός (των ιδιοκτητών) να πουλήσουν και η χρήση των ακινήτων ως μακροπρόθεσμη επένδυση είναι παράγοντες που συνέβαλαν στο νέο ρεκόρ τιμών αυτού του μήνα. Καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, τα ολοένα υψηλότερα κόστη της στέγασης θέτουν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση ενώπιον των πολιτικών ηγετών», σχολίασε ο διευθυντής του Rightmove Μάιλς Σίπσαϊντ.

Σημειώνεται πως το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που ζουν σε κοινωνικές κατοικίες να αγοράζουν τα διαμερίσματά τους με έκπτωση, ενώ το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται από την πλευρά του ότι θα αυξήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στις 200.000 το χρόνο, από περίπου 110.00ο το 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 20 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.