ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποινική διώξη και σε δημοσιογράφο για τα LuxLeaks

17:26 - 23 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Ποινική διώξη και σε δημοσιογράφο για τα LuxLeaks
Ποινικές δίωξη σε βάρος ενός Γάλλου δημοσιογράφου, για τις διαρροές σχετικά με μυστικές φορολογικές συμφωνίες που συνήψαν μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων, γνωστές ως LuxLeaks, απήγγειλε δικαστήριο του Λουξεμβούργο.

Καταγγελίες για κλοπή, παραβίαση επαγγελματικής εμπιστευτικότητας και δόλια πρόσβαση σε συστήματα δεδομένων απαγγέλθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αντίστοιχα, σε βάρος και δύο πρώην υπαλλήλων της PwC.

Ο δικαστής απήγγειλε στον δημοσιογράφο κατηγορία για συναυτουργία ή συνενοχή στα αδικήματα που διέπραξε ένας πρώην υπάλληλος της PwC . Σύμφωνα με δικαστική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για τον Γάλλο δημοσιογράφο Εντουάρ Περάν.

Τα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν από τον ελεγκτικό οίκο PwC δείχνουν ότι μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των PepsiCo, AIG και Deutsche Bank, συνήψαν συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή φόρου.

Η φοραοπαοφυγή είναι νόμιμη, ωστόσο οι εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν πολύπλοκες δομές για να μειώσουν τους φόρους τους υπόκεινται όλο και περισσότερο σε λεπτομερή έλεγχο από τις δημόσιες αρχές διεθνώς, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές.

Έπειτα από τις αποκαλύψεις των LuxLeaks, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε κανόνες που υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν τους γείτονές τους για νέες διασυνοριακές φορολογικές ρυθμίσεις θα πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις υπάρχουσες συμφωνίες μέσα σε τρεις μήνες.

Πριν από δύο χρόνια, ελβετικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη τριών ετών έναν άνδρα γεννημένο στη Γερμανία επειδή πούλησε δεδομένα πελατών από την ελβετική τράπεζα Julius Baer στις γερμανικές φορολογικές αρχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.