ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση της Διάρκειας Ισχύος Εξαίρεσης του από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

12:31 - 30 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Παράταση της Διάρκειας Ισχύος Εξαίρεσης του από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Παρατείνουν τη διάρκεια ισχύος εξαίρεσης του ΤΑΡ από κάποιες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Φυσικό Αέριο με κοινή τους γνώμη οι ρυθμιστικές αρχές στις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία.

Η εξαίρεση του TAP ενημερώθηκε σε αναμονή της προγραμματισμένης έναρξης της 2ης φάσης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται το 2020. Αυτό επιτρέπει στον ΤΑΡ να βρίσκεται πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις ανάντη εξελίξεις στην αλυσίδα αξίας του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Η άρτι ενημερωθείσα κοινή γνώμη έπεται της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της θετικής εισήγησης της Γραµµατείας της Ενεργειακής Κοινότητας Η κοινή γνώμη έχει εφαρμοστεί στις φιλοξενούσες τον ΤΑΡ χώρες μέσω εθνικών αποφάσεων.

Το 2013 ο TAP εξασφάλισε την εξαίρεσή τουαπό κάποιες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Φυσικό Αέριο [2009/73/EΚ], συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσής του από το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων για την αρχική χωρητικότητα των 10 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο (bcm/a) στις ποσότητες αερίου που ο αγωγός θα προμηθεύεται από το Αζερμπαϊτζάν υπό τις σχετικές συμφωνίες πώλησης με το Shah Deniz για μία περίοδο 25 ετών.

Ο Lutz Landwehr, Εμπορικός Διευθυντής του TAP, δήλωσε σχετικά: «Ο TAP συνεχίζει να τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η απόφαση εξαίρεσης, καθώς και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στις οποίες υπόκειται το έργο μας. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα μεγάλα, νέα έργα υποδομής φυσικού αερίου που εξασφαλίζουν αποφάσεις εξαίρεσης, ο ΤΑΡ θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς επίσης θα συμβάλλει στο να εξασφαλίσουν αρκετές ευρωπαϊκές αγορές την προμήθειά τους σε αέριο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.