ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

SNB: Ζημιές-ρεκόρ έπειτα από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου

14:15 - 30 Απρ 2015 | Ειδήσεις
SNB: Ζημιές-ρεκόρ έπειτα από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου
Η SNB, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, παρουσίασε ζημιές ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2015, ύψους 30 δισ. ελβετικών φράγκων (32 δισ. δολ.), έπειτα από την αιφνιδιαστική ανατίμηση του εθνικού της νομίσματος στις 15 Ιανουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι τότε η SNB αποφάσισε να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε ράλι το ελβετικό φράγκο που επιβάρυνε την τράπεζα με συναλλαγματικές ζημιές ύψους 41,1 δισ. φράγκων, όπως αναφέρεται στον ισολογισμό της.

Η ζημιά αυτή της τράπεζας αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα έσοδα που είχε η SNB από τόκους και μερίσματα καθώς και από τα κέρδη από ομόλογα και μετοχές.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της SNB πιθανόν να είναι ευχαριστημένοι, δήλωσε οικονομολόγος της Credit Suisse Group. «Η ζημία δεν είναι σημαντική για τη νομισματική πολιτική. Δεν θεωρώ ότι θα έχει επίπτωση στην αξιοπιστία. Το κύριο καθήκον τους είναι να εγγυηθούν τη σταθερότητα των τιμών και λειτουργικά μπορούν να το κάνουν, ακόμη και με αρνητικό μετοχικό κεφάλαιο», σημείωσε ο οικονομολόγος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.