ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άκυρο από τον Ορμπάν για τη θανατική ποινή

18:50 - 30 Απρ 2015 | Ειδήσεις
Άκυρο από τον Ορμπάν για τη θανατική ποινή
Σε αναδίπλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, στο θέμα της επανεισαγωγής της θανατικής ποινής, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από αξιωματούχους της Κομισιόν για το θέμα.

Την Τρίτη ο Ορμπάν είπε ότι το ζήτημα της θανατικής ποινής θα πρέπει «να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη», επειδή τα προηγούμενα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί αποδείχτηκαν ανεπαρκή για τη μείωση της εγκληματικότητας.

Ωστόσο την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ενημέρωσε υψηλόβαθμους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα, μόνο να συζητήσει το θέμα αυτό.

Ο προσωπάρχης του, Γιάνος Λάζαρ, μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεσμεύεται από το δίκαιο της Ε.Ε. το οποίο απαγορεύει τις εκτελέσεις και σημείωσε ότι «η Ουγγαρία θα σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε απευθύνει σκληρή προειδοποίηση απευθύνει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας , με τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τονίζει ότι θα υπάρξει «μάχη» εάν επιμείνει ο Βίκτορ Ορμπάν στην πρόθεσή του να επαναφέρει την εσχάτη των ποινών 25 χρόνια μετά την κατάργησή της.

«Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τη θανατική ποινή και ο κ. Ορμπάν θα πρέπει αμέσως να πει σαφώς ότι δεν είναι η πρόθεσή του, και αν είναι η πρόθεσή του, θα γίνει μάχη» δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι ορκισμένος αντίπαλος της θανατικής ποινής για πάρα πολλούς λόγους.

Η θέση του Ούγγρου πρωθυπουργού προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ, ακόμη και στους κόλπους της πολιτικής οικογένειάς του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνασπίζει τους συντηρητικούς και τους χριστιανοδημοκράτες της Ευρώπης, στους οποίους ανήκει και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.