ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Νεπάλ διώχνει τα ξένα σωστικά συνεργεία

11:05 - 04 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Το Νεπάλ διώχνει τα ξένα σωστικά συνεργεία
Οι κύριες επιχειρήσεις στο Κατμαντού και τις γύρω περιοχές έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες μπορούν να εκτελεστούν από τα νεπαλέζικα συνεργεία, ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνιών του Νεπάλ, Μινέντρα Ριτζάλ, διαμηνύοντας στα ξένα συνεργεία που έχουν φτάσει στη χώρα πως μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις χώρες τους. Σημειωτέον πως στο Νεπάλ έχουν φτάσει 4.050 διασώστες από συνολικά 34 χώρες, ενώ ο απολογισμός έχει φτάσει μέχρι στιγμής σε 7.276 νεκρούς.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ διαμήνυσε στα ξένα συνεργεία πως μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και το έργο τους στην πρωτεύουσα Κατμαντού μπορεί να αναλφηθεί από τις τοπικές υπηρεσίες, σημειώνοντας ωστόσο πως εθελοντές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στα χωριά έξω από την πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αρχίζει να ομαλοποιείται σχετικά, αν και πέραν της ανάσυρσης των σορών ή της διάσωσης των -ελάχιστων, όσο περνούν οι ημέρες- επιζώντων, το έργο της παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο.

Για παράδειγμα, μεγάλα αεροσκάφη δεν μπορούν, από την Κυριακή, να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Κατμαντού εξαιτίας ζημιών στο διάδρομο. Το αεροδρόμιο, το μοναδικό της χώρας που μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, «δεν έχει τις προδιαγραφές για τα μεγάλα αεροσκάφη που μεταφέρουν τα φορτία βοήθειας» ανέφερε ο διευθυντής του.

Βέβαια, ο συντονιστής της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για το Νεπάλ, Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ανέφερε πως τα φορτία έχουν αρχίσει να μην «κολλούν» στους δρόμους και, μετά από παράπονα που υπέβαλε ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση του Νεπάλ, έχουν αρθεί τελωνειακοί και γραφειοκρατικοί περιορισμοί που καθυστερούσαν την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.