ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ- Κούβα με πλοίο πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια

10:46 - 06 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
ΗΠΑ- Κούβα με πλοίο πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια
H αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε άδειες για επιβατικά πλοία που θα συνδέουν απευθείας τις ακτές των ΗΠΑ με την Κούβα, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης Ουάσινγκτον και Αβάνας που έχουν ξεκινήσει Ομπάμα και Κάστρο, με το υπουργείο Οικονομικών της Ουάσινγκτον να επιβεβαιώνει τη χορήγηση αδειών "που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ακτοπλοϊκών συνδέσεων με φέρι", χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Τέσσερις εταιρείες στη Φλόριντα επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν άδεια να αρχίσουν τη λειτουργία υπηρεσιών ακτοπλοϊκών συνδέσεων προς και από την Κούβα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόζεφ Χίνσον, πρόεδρος της United Americas Shipping Services, μιας εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών με έδρα το Μαϊάμι, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η επιχείρησή του έλαβε ήδη το πράσινο φως για να αρχίσει δρομολόγια. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις θα λειτουργούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook μια άλλη εταιρεία, η Havana Ferry Partners, χαιρέτισε τη σπουδαία είδηση και την ιστορική εξέλιξη αυτή, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Πολλές ακόμη εταιρείες εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ είχαν διακοπεί στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετά την επανάσταση στη νήσο που ανέτρεψε τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959 κι έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο. Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν ραγδαία έκτοτε, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου. Τον περασμένο Δεκέμβριο όμως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κούβας ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν μια διαδικασία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεών τους έπειτα από 54 χρόνια και άρχισαν διμερείς επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.