ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η βράβευση του περιοδικού Charlie Hebdo

12:38 - 06 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η βράβευση του περιοδικού Charlie Hebdo
Στο ετήσιο γκαλά του Αμερικανικού Κέντρου PEN στην Νέα Υόρκη βραβεύεται η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δύο μέρες μετά την επίθεση δύο ενόπλων στο Τέξας, σε έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ. Τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ αποτέλεσαν επίσης την αιτία της αιματηρής επίθεσης τον περασμένο Ιανουάριο στα γραφεία της Σαρλί Εμπντό που είχε ως αποτέλεσμα 12 νεκρούς. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης τόνισαν πως τα μέτρα ασφαλείας θα είναι «αυξημένα».

Ο αρχισυντάκτης της σατιρικής εφημερίδας Ζεράρ Μπιάρ, καθώς και ο Ζαν Μπατίστ Τορέ, που γλίτωσε από την επίθεση καθώς άργησε να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα, αναμένεται να παραλάβουν το βραβείο ελευθερίας της έκφρασης PEN/Toni and James C. Goodale για λογαριασμό των συναδέλφων τους.

Το βραβείο θα απονεμηθεί από τον γαλλόφωνο Κονγκολέζο συγγραφέα Αλέν Μαμπανκού, συγγραφέα του μυθιστορήματος Mémoires de porc-épic.

Η απόφαση του αμερικανικού κέντρου PEN να απονείμει στο γαλλικό περιοδικό τιμητική διάκριση για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης είχε προκάλεσε την έντονη αντίδραση έξι διάσημων συγγραφέων που δήλωσαν πως δεν θα παρευρεθούν στην εκδήλωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος σκιτσογράφος Luz, δημιουργός του πρωτοσέλιδου σκίτσου Tout est pardonné («Όλα συγχωρούνται») μετά την πολύνεκρη επίθεση, ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανασχεδιάσει σκίτσο όπου θα απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ, διότι το θέμα τον έχει κουράσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.