ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάμερον απ' τη Βασίλισσα

09:05 - 08 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κάμερον απ' τη Βασίλισσα
Με τη βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να συναντηθεί στις 14.30 (ώρα Ελλάδος) ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η επίσκεψη στη βασίλισσα είναι μία τυπική διαδικασία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας του Ντείβιντ Κάμερον είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών, με τον επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ να έχει υποστεί μια συντριπτική ήττα, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο δέχεται και αρκετές πιέσεις για να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. 

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το κόμμα του Κάμερον δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την αυτοδυναμία των 326 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων αφού καταλαμβάνει 316 έδρες (συν 10 έδρες από το 2010). Το κόμμα των Εργατικών καταλαμβάνει 239 (πλην 17 έδρες από το 2010), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10 (-47 έδρες από το 2010), το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP 2 έδρες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας 58 έδρες (συν 52 από το 2010).

Από τις 650 έδρες, οι 533 είναι στην Βρετανία, οι 59 στην Σκωτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στην Βόρειο Ιρλανδία.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση ότι διατηρεί την έδρα του στο Οξφορντσιρ, ο Κάμερον, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό». 

Αν και οι δημοσκόποι προεξοφλούσαν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία και πώς Συντηρητικοί  και Εργατικοί θα έδιναν μάχη στήθος συγκεντρώνοντας αμφότεροι ποσοστό 33%, τελικά οι Βρετανοί πολίτες έδειξαν σαφέστατα πως επιθυμούν τον Κάμερον για πρωθυπουργό.

Ο Εντ Μίλιμπαντ μιλά για «πολύ δύσκολη νύχτα» και λέει ότι «λυπάται για όσα έγιναν» -με τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες. 

Το πρωί της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

  • Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 228 έδρες
  • Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 207 έδρες
  • Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 55 έδρες
  • Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 6 έδρες
  • Το UKIP παίρνει 1 έδρα

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. Τα exit poll, που δεν φαίνεται να διαψεύδονται από τα αποτελέσματα, προβλέπουν στο τέλος 316 έδρες για τους Συντηρητικούς.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

  • Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 33,2%
  • Των Εργατικών το 32,4%
  • Του UKIP το 11,8% 
  • Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,6%
  • Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 6,8%
  • Των Πρασίνων το 3,4%
Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 08 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.