ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έρωτας" Κάστρο με τον Πάπα...

16:35 - 10 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
"Έρωτας" Κάστρο με τον Πάπα...
Στενές σχέσεις με τον Πάπα αρχίσει και αναπτύσσει ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που μετέβη στο  Βατικανό και είχα ακόμα μία «αυστηρώς ιδιωτική» συνάντηση με τον Ποντίφηκα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει από κοντά για το ρόλο που έπαιξε στην ιστορική προσέγγιση ΗΠΑ-Κούβας, αλλά και για να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Φραγκίσκου στην Αβάνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο ανταποκριτής της El Pais στη Ρώμη, μετέδωσε ότι ο Κάστρο μετά τη συνάντηση διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί από κοντά όλες τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις του ποντίφικα και ότι «αν συνεχίσει έτσι, εγώ ο ίδιος θα γυρίσω στην Εκκλησία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ραούλ μεταβαίνει στην Αγία Έδρα: το 1997 ως υπουργός Άμυνας της Κούβας, βρέθηκε στο Βατικανό για να συναντήσει τον τότε πάπα Ιωάννη Παύλο Β', πάλι για να προετοιμάσει την ιστορική του επίσκεψη στην Κούβα.

Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, ο Ραούλ Κάστρο συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ρικάρδο Ρουίς, τον υπουργό Εξωτερικών Ροντρίγκες Παρίγια και τον υπουργό Άμυνας, Λεοπόλδο Σίντρα Φρίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή δήλωση των προέδρων Ομπάμα και Κάστρο για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, στις 17 Δεκεμβρίου 2014, ο Κάστρο είχε ευχαριστήσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τον ρόλο που έπαιξε στην προσέγγιση των δύο χωρών. Ανάλογη αναφορά είχε κάνει και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε σε καλό κλίμα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζοντας αμέσως μετά  ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες και πρόκειται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

«Είμαι βέβαιος ότι με την Ιταλία θα καταφέρουμε να λύσουμε γενικότερες διαφορές που δεν θα έπρεπε να έχουν προκύψει ποτέ. Διαφορές οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της εισαγωγής μακρινών σεναρίων», τόνισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος του μήνα η Γερουσία των ΗΠΑ θα αφαιρέσει την Κούβα από την λίστα των χωρών που κατηγορούνται για τρομοκρατία, ενώ υπογράμμισε ότι «το εμπάργκο συνεχίζει να υφίσταται, αλλά ο Ομπάμα είναι μειοψηφία στο Κογκρέσο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τις επόμενες εβδομάδες οι δυο χώρες θα συνεργασθούν σε πολλαπλά επίπεδα, με συγκεκριμένους στόχους και σχέδια.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:55 - 10 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.