ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουμάνοβο: Φόβους για γενικότερη ανάφλεξη εκφράζουν τα Βαλκάνια

19:16 - 11 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Κουμάνοβο: Φόβους για γενικότερη ανάφλεξη εκφράζουν τα Βαλκάνια
Ανησυχία σε όλα τα Βαλκάνια, προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ενόπλων Αλβανών, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, 14 «τρομοκράτες» και 8 αστυνομικοί, καθώς φοβούνται γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, με άγνωστες συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε, την Κυριακή, ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε τις προηγούμενες ημέρες στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε και βρήκε καταφύγιο στο Κουμάνοβο, απ' όπου σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, σε κυβερνητικά κτήρια, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εμπορικά κέντρα.

Απώτερος στόχος των «τρομοκρατών», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ εκτίμησε πως οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αποτελούν τους λόγους για τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στις συγκρούσεις το προηγούμενο διήμερο και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να υποβάλει παραίτηση, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.

Την ίδια ώρα από το Κόσοβο και την πρωτεύουσα Πρίστινα η πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχιάγκα και ο πρωθυπουργός Ισά Μουστάφα καταδίκασαν οποιαδήποτε ανάμιξη πολιτών της Δημοκρατίας του Κοσόβου στο επεισόδιο.

Και αυτό γιατί δικαστήριο των Σκοπίων έκρινε την Δευτέρα, προφυλακιστέους για 30 ημέρες 30 Αλβανούς από τους οποίους 18 είναι πολίτες του Κοσόβου, 11 αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ και ένας είναι πολίτης της Αλβανίας με άδεια παραμονής στη Γερμανία.

Τους φόβους του, ότι μπορεί να υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη και εξαγωγή των και στις υπόλοιπες χώρες γύρω από τη ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ντράγκαν Λούκατς και ανήγγειλε ότι οι αστυνομικοί που διοικεί θα διατηρήσουν το αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας που είναι σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου, όταν διαπράχθηκε τρομοκρατική επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Ζβόρνικ.

Ο κ. Λούκατς, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Pres RS, εκτίμησε πως «η απειλή πηγάζει από τα σχέδια δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας».

«Δεν αποκλείεται στους τρομοκράτες να επιχειρήσουν να προσχωρήσουν νέοι τρομοκράτες, με στόχο η σύγκρουση να επεκταθεί. Η Σερβία δεν έστειλε αδικαιολόγητα στρατεύματά της στα σύνορα, είναι προφανές ότι είναι σε εξέλιξη δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας ως στόχος, από τον οποίο οι Αλβανοί δεν θα παραιτηθούν ποτέ» δήλωσε ο κ. Λούκατς.

Ταυτόχρονα, απέρριψε την κριτική για την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα και είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη 30 Βόσνιων Μουσουλμάνων με την υποψία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι και για τους έξι διατάχθηκε προφυλάκιση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς απέστειλε, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στο Κουμάνοβο, συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου συνέστησε στους πολίτες, σε περίπτωση που ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ, να επικοινωνούν με την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στα Σκόπια για να λάβουν αναγκαίες πληροφορίες.

Τέλος ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία ενώ κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 11 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.