ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρση του εμπάργκο ζήτησε ο Ολάντ από τον Κάστρο

08:45 - 12 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Άρση του εμπάργκο ζήτησε ο Ολάντ από τον Κάστρο
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε στην Αβάνα με τον Ραούλ και με τον Φιντέλ Κάστρο και διεμήνυσε ότι το Παρίσι θα «είναι πιστός σύμμαχος» της Κούβας, καλώντας σε άρση του εμπάργκο. Σχετικά με την ξεχωριστή του συνάντηση με τον Φιντέλ, ο Ολάντ ανέφερε ότι ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας ήταν μεν καταβεβλημένος, αλλά η συζήτηση ήταν άνετη. Παράλληλα με την ιστορική επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Κούβας, χώρες της ΕΕ έχουν επίσης «ανοιχτεί» προς την Αβάνα.

Η επίσκεψη του Ολάντ στην Κούβα, τον οποίο συνόδευε μεγάλη ομάδα στελεχών για ενίσχυση των οικονομικών και διπλωματικών διμερών σχέσεων, ήταν η πρώτη γάλλου προέδρου στο νησί από την ανεξαρτητοποίησή του, ενώ έχουν προηγηθεί επισκέψεις από τα όργανα των «28», από την Ιταλία, την Ολλανδία αλλά και την Ρωσία και την Ιαπωνία.

Η Γαλλία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει στο άνοιγμα της Κούβας και θα συνδράμει στην άρση κάθε μέτρου που έχει πλήξει τόσο σοβαρα την κουβανική ανάπτυξη» είπε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. «Θα είμαστε πιστός σύμμαχος της χώρας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τον Ολάντ συνοδεύουν στην περιοδεία του στην Καραϊβική διοικητικά στελέχη μεγάλων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως το εμπόριο τροφίμων, τα ξενοδοχειακά και τις τηλεπικοινωνίες.

Από τις χώρες της ΕΕ, η Κούβα έχει τις στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Συνολικά, οι «28» είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αβάνας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.