ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στους δρόμους χιλιάδες Ολλανδοί για τις συλλογικές συμβάσεις

16:07 - 17 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Στους δρόμους χιλιάδες Ολλανδοί για τις συλλογικές συμβάσεις
Πολλές εβδομάδες αναμένεται να διαρκέσουν οι διαδηλώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων ολλανδών εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους.

Η ολλανδική συνομοσπονδία εργατικών ενώσεων, FNV ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση στην οποία εκπροσωπούσε 700.000 εργαζομένους—από αστυνομικούς και πληρώματα ασθενοφόρων μέχρι εργαζομένους στον τομέα του μετάλλου και δημοσίους υπαλλήλους—κατέληξαν σε αδιέξοδο λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα για τους μισθούς και η προθεσμία που είχε οριστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών παρήλθε.

«Φθάσαμε στο όριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Τον Χερτς, επικεφαλής της FNV. «Οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στην Ολλανδία οι μεγάλοι εργοδότες, τόσο δημόσιες επιχειρήσεις όσο και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, διαπραγματεύονται μακροχρόνιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα συνδικάτα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν πλέον διακοπεί, πράγμα που σημαίνει ότι αναμένεται να αρχίσουν εκτεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται πως θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα, θα αρχίσουν την Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος της FNV.

Η ολλανδική οικονομία μόλις αρχίζει να ανακάμπτει έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Πολλοί Ολλανδοί εργαζόμενοι είδαν τους μισθούς τους να παγώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.