ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιδρούν ΗΠΑ, Διεθνής Αμνηστία & Ερντογάν στην καταδίκη Μόρσι

18:21 - 17 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Αντιδρούν ΗΠΑ, Διεθνής Αμνηστία & Ερντογάν στην καταδίκη Μόρσι
Παρωδία χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την απόφαση της επιβολής θανατικής ποινής στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, με τον Ταγίπ Ερντογάν να καταδικάζει επίσης την δικαστική απόφαση, κάνοντας λόγο για επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ τη βαθιά ανησυχία τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη εξέφρασαν και οι ΗΠΑ.  

Παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την απόφαση δικαστηρίου της Αιγύπτου να καταδικάσει σε θάνατο τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και ζήτησε την απελευθέρωσή του ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο.

Το δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε το Σάββατο τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι εις θάνατον για συνωμοσία με ξένες, ένοπλες οργανώσεις εναντίον της Αιγύπτου και για τον ρόλο του σε μαζικές αποδράσεις από φυλακές της χώρας το 2011. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε τουλάχιστον 100 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι -ανάμεσά τους και μία γυναίκα. Μεταξύ των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών είναι και ένας εκ των ηγετών της Αδελφότητας, ο Καϊράτ ελ-Σατέρ, και 15 άλλα ηγετικά πρόσωπα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου, κάνοντας λόγο για επιστροφή στην αρχαία Αίγυπτο. «Ο εκλεγμένος πρόεδρος από τον αιγυπτιακό λαό (...) δυστυχώς καταδικάστηκε σε θάνατο. Η χώρα επιστρέφει στην αρχαία Αίγυπτο» δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη κατηγορώντας τη Δύση ότι «κάνει τα στραβά μάτια» σχετικά με το πραξικόπημα του 2013 με το οποίο απομακρύνθηκε ο Μόρσι από την εξουσία.

Ο Ερντογάν είναι πρώτος ηγέτης χώρας που αντιδρά στη σημερινή απόφαση κατά του Μόρσι.

Βαθειά ανησυχία, όμως, εξέφρασαν και οι ΗΠΑ για την καταδίκη.  «Μας προκαλεί βαθειά ανησυχία ακόμη μια ομαδική καταδίκη σε θάνατο που εκδόθηκε από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο, σε βάρος περισσότερων από 100 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μόρσι», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση καταδίκης στην εσχάτη των ποινών, η υπόθεση παραπέμπεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της Αιγύπτου, τον Μεγάλο Μουφτή, για να την εγκρίνει προτού εκτελεστεί η απόφαση. Μια τελική απόφαση σχετικά με την τύχη του Μόρσι αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:09 - 17 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.