ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαλαισία & Ινδονησία ανοίγουν "προσωρινή αγκαλιά" σε μετανάστες

10:37 - 20 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Προσωρινό καταφύγιο στους μετανάστες ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν η Μαλαισία και η Ινδονησία, μετά και τις έντονες διεθνείς επικρίσεις για την αδράνεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στα σκάφη με τους χιλιάδες μετανάστες που πλέουν αβοήθητοι. Προϋπόθεση, όπως τόνισαν οι δύο κυβερνήσεις, είναι πως η διεθνής κοινότητα θα μεριμνήσει ώστε να επαναπατριστούν μέσα σε έναν χρόνο.

Η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη είχαν αρνηθεί να δεχθούν τα πλοία, παρά την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι τα πλοία αυτά αποτελούν «πλέοντα φέρετρα» στις θάλασσες της περιοχής, και συνήθως τα οδηγούσαν έξω από την επικράτειά τους, αφήνοντάς τα στην τύχη τους.

Το πρωί της Τετάρτης, οι κυβερνήσεις της Μαλαισίας και της Ινδονησίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως θα προσφερθεί «προσωρινό καταφύγιο». Νωρίτερα, σε ανάλογη κίνηση είχαν προχωρήσει και οι Φιλιππίνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μαλαισίας Αχμάντ Ζαχίντ Χαμίντι ανέφερε ότι «έστω κι αν πρόκειται για κοινότητα μεταναστών που προσπαθεί να μπει παράνομα στη χώρα, δεν μπορεί να αγνοηθεί η τύχη τους».«Καλώ όλες τις Μη Κυβερνητικής Οργανώσεις, κάθε φυλής και θρησκείας, να προσφερθούν ώστε να βοηθηθούν οι μετανάστες Ροχίνγκια» είπε ο μαλαισιανός υπουργός. Στόχος, υπογράμμισε, είναι οι μετανάστες να βοηθηθούν στην «μεταφορά και στον επαναπατρισμό τους μέσα σε ένα χρόνο με διεθνή βοήθεια».

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.