ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποροσένκο: Οι Ρώσοι μας έχουν κηρύξει κανονικό πόλεμο

13:57 - 20 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Ποροσένκο: Οι Ρώσοι μας έχουν κηρύξει κανονικό πόλεμο
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι η Ρωσία έχει κηρύξει στη χώρα του «πραγματικό πόλεμο», ενώ κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι έτοιμοι να αποκρούσουν μια νέα ρωσική επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματεύεται μαζί του.
Πάντως η Ρωσία αρνείται επίσημα τις καταγγελίες Ουκρανίας και Δύσης ότι Ρώσοι στρατιωτικοί πολεμούν δίπλα στους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.
Τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τον Μάιο του 2014.
Ο ρόλος της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο, μετά τη σύλληψη, το Σάββατο, δύο ανδρών από τον ουκρανικό στρατό, που φέρονται ότι είναι μέλη των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού.

Σε βίντεο από την ανάκρισή τους, οι δύο άνδρες ακούγονται να παραδέχονται ότι είναι Ρώσοι στρατιωτικοί, ωστόσο η Μόσχα σημειώνει ότι είχαν αποχωρήσει από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και πλέον δεν ανήκαν στις τάξεις τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «για να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για μάχη με υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αποσχιστές, αλλά για πραγματικό πόλεμο με τη Ρωσία. Το γεγονός ότι συλλάβαμε Ρώσους στρατιωτικούς των ειδικών δυνάμεων στο έδαφός μας είναι ισχυρή απόδειξη αυτού του γεγονότος».
Για το ενδεχόμενο θερινής επίθεσης των Ρώσων για την κατάληψη νέων εδαφών, ο κ. Ποροσένκο δήλωσε ότι «οι Ρώσοι ετοιμάζουν επίθεση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να τους δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή. Μια επίθεση θα είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.