ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλιφόρνια: Συναγερμός με τις πετρελαιοκηλίδες- Τεραστια οικολογική καταστροφή

14:05 - 21 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Καλιφόρνια: Συναγερμός με τις πετρελαιοκηλίδες- Τεραστια οικολογική καταστροφή
Δύο πετρελαιοκηλίδες, έκτασης περίπου 14,5 χιλιομέτρων, έχουν σχηματιστεί στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η πολιτεία να έχει κυρηχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι πετρελαιοκηλίδες, που προκλήθηκαν από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό την Τρίτη, εκτιμώνται ως οι μεγαλύτερες τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας Plains All American Pipeline, είναι παραπάνω από πιθανό η διαρροή στη θάλασσα να ξεπερνά τα 2.500 βαρέλια αργού πετρελαίου- οσότητα περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, η οποία απειλεί το σπάνιο παράκτιο οικοσύστημα. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας, περίπου 500 βαρέλια (21.000 γαλόνια πετρελαίου) ενδεχομένως να διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της παραλίας Refugio State Beach.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της ακτογραμμής της Καλιφόρνιας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν αφότου κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η πολιτεία «να κινητοποιήσει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Ο συναγερμός σήμανε αρχικά το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Τρίτης όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορίες για μία περίεργη οσμή κοντά στην παραλία Refugio State, περίπου 40 χλμ. δυτικά της Σάντα Μπάρμπαρα. Η διαρροή εντοπίστηκε σε πετρελαιαγωγό στη στεριά, ο οποίος είχε υποστεί ρωγμή. Τρεις ώρες αργότερα ο πετρελαιαγωγός σφραγίστηκε. Στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού, διευκρίνισε ο Ντάρεν Πάλμερ, Διευθύνων Σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Plains All American Pipeline LP, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά λύπη του για τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.