ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδικό δημοψήφισμα επί του γκέι γάμου

10:00 - 22 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Ιρλανδικό δημοψήφισμα επί του γκέι γάμου
Άνοιξαν οι κάλπες το το πρωί της Παρασκευής για να υποδεχθούν τους Ιρλανδούς πολίτες, οι οποίοι και καλούνται να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που διενεργείται αν συμφωνούν ή διαφωνούν σχετικά με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. 

Μέχρι στιγμής καταγράφεται ισχυρό προβάδισμα του «ναι» στις δημοσκοπήσεις, που αν επιβεβαιωθεί, θα κάνει την Ιρλανδία την πρώτη χώρα παγκοσμίως που με άμεση λαϊκή ψήφο αναγνωρίζει και νομικά ως ισότιμα τα ομόφυλα ζευγάρια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως υπέρ του «ναι» έχουν ταχθεί και σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, με το τελικό αποτέλεσμα να αναμένεται να κριθεί, ωστόσο, από την τοποθέτηση των νεότερων ψηφοφόρων.

Η τελευταία δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) εμφανίζει το στρατόπεδο του «ναι» περίπου στο 70% και του «όχι» στο 30%, εάν αποκλειστεί το κάτι λιγότερο από 20% που δηλώνει αναποφάσιστο ή δεν απαντά. Η διαφορά υπέρ του «ναι» έχει μειωθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, όμως ήταν σαφής από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος.

Η Καθολική Εκκλησία τάσσεται κατά του γκέι γάμου όμως, όσο κι αν συνεχίζει να παίζει ρόλο στην ιρλανδική κοινωνία, η εικόνα της έχει πληγεί σημαντικά από τα σκάνδαλα παιδεραστίας τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον πως μαζί με το δημοψήφισμα για τον γκέι γάμο, γίνεται και δημοψήφισμα για τη μείωση του ορίου ηλικίας για τις υποψηφιότητες για την προεδρία από τα 35 στα 21.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.