ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι το 2021 επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο Γκουρία

23:00 - 26 Μαϊ 2015 | Ειδήσεις
Μέχρι το 2021 επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ο Γκουρία
Επικεφαλής του ΟΟΣΑ έως το 2021, θα παραμείνει ο Άνχελ Γκουρία, μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ,  το οποίο αναγνώρισε την προσφορά του να οικοδομήσει έναν οργανισμό πιο σωστό, πιο ανοικτό και πιο κοινωνικό.

Όπως έγραψε ο Εσθονός Μάρτεν Κοκν εξ ονόματος όλων των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ο Γκουρία κατάφερε να μετατρέψει τον οργανισμό σε «ηγέτη στον κόσμο όσον αφορά την προσέγγιση των πιο κρίσιμων παγκόσμιων προβλημάτων, σε όρους οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος και διακυβέρνησης» και επέτρεψε «στους φορολογούμενους σε ολόκληρο τον κόσμο να εξοικονομήσουν 37 δισεκατομμύρια ευρώ», με τις ενέργειές του προς όφελος της φορολογικής δικαιοσύνης.

Πριν αναλάβει τον ΟΟΣΑ, ο Άνχελ Γκουρία, 65 ετών σήμερα, είχε διακριθεί ως μέλος της μεξικανικής κυβέρνησης, ιδίως ως υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 1998 έως τον Δεκέμβριο του 2000. Είχε συμβάλει ώστε η χώρα να βγει από μία σοβαρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, κυρίως επαναδιαπραγματευόμενη το εξωτερικό της χρέος.

Υπό την ηγεσία του, ο ΟΟΣΑ, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ο οποίος κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου προήγαγε τα οικονομικά συμφέροντα του δυτικού στρατοπέδου, έγινε ένα κέντρο ειδικών το οποίο συμβουλεύονται ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους.

Ωστόσο ο οργανισμός έχει δεχθεί συχνά κριτική για τον φιλελεύθερο προσανατολισμό του και για ένα όραμα για τον κόσμο το οποίο ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των αναπτυγμένων οικονομιών. Αν και ανοίγεται σιγά σιγά στις αναδυόμενες οικονομίες, ο ΟΑΣΑ εξακολουθεί να θεωρείται ως το "κλαμπ των πλούσιων χωρών".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.