ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστέλλει τις υποκλοπές η NSA

13:14 - 01 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Αναστέλλει τις υποκλοπές η NSA
Σε αναστολή του προγράμματος συλλογής δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, προχωρά η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), καθώς η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε συμφωνία για να αποτραπεί η εκπνοή του άρθρου 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) της νομικής βάσης.

Αιτία για την πρόσκαιρη όπως όλα δείχνουν αναστολή του άρθρου ήταν το μπλόκο που επέβαλε στη διαδικασία, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Ραντ Πολ, επωφελούμενος από την πολύπλοκη νομοθετική διαδικασία της άνω βουλής του Κογκρέσου.

Η μη ανανέωση της σχετικής ρύθμισης επέφερε εκνευρισμό στον Λευκό Οίκο, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την εκπνοή της συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων και ζήτησε από τη Γερουσία να διασφαλίσει ότι η νομική ισχύς του προγράμματος θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η Γερουσία θα συνεχίσει αυτή την εβδομάδα να εξετάζει το νομοσχέδιο, καθώς ο Ραντ Πολ δεν μπορεί να καθυστερεί για πάρα πολύ καιρό τη διαδικασία και μεγάλος αριθμός γερουσιαστών, ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών, υποστηρίζουν την εξέτασή του.

Η τελική ψηφοφορία, εντός της εβδομάδας αυτής, ενδέχεται στη συνέχεια να ανοίξει τον δρόμο για μια αποκατάσταση της νόμιμης ισχύος της συλλογής δεδομένων.

Η εξέλιξη αυτή είναι πάντως μια συμβολική νίκη για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικό της NSA που αποκάλυψε στους Αμερικανούς το μέγεθος των κυβερνητικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και, ο οποίος τώρα ζει εξόριστος στη Ρωσία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:27 - 01 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.