ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τους G7 υποδέχεται η Μέρκελ με αισθητή την απουσία Πούτιν

11:12 - 05 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Τους G7 υποδέχεται η Μέρκελ με αισθητή την απουσία Πούτιν
Τους ηγέτες της Ομάδας των G7 υποδέχεται την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με μεγάλο απόντα της συνόδου τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά πολλών διεθνών κρίσεων, όπως η σύρραξη στην Ουκρανία και το οικονομικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο δημαρχείο του χωριού Κρυν, πριν από μία δεξίωση που θα οργανωθεί με τη συμμετοχή των 2.000 κατοίκων στην πλατεία της εκκλησίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φολκλορικά κοστούμια, μουσική, μπρέτσελ και μπύρα, μέσα σε ένα χαρακτηριστικό τοπίο των βαυαρικών Αλπεων, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να προβάλει μία εικόνα προσιτών ηγετών.

Το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσουν οι συσκέψεις εργασίας στον πύργο του Ελμάου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 στις Άλπεις.

Η Σύνοδος των ηγετών των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου θα είναι η τρίτη που διεξάγεται χωρίς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τον αποκλεισμό του από το σχήμα της Ομάδας των 8, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο 2014.

Η απουσία του επικρίθηκε από πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με το επιχείρημα ότι οι συνομιλίες χάνουν την ουσία τους χωρίς τη συμμετοχή ενός σημαντικού παράγοντα των μεγάλων διεθνών θεμάτων.

Η Άγκελα Μέρκελ θεωρεί ωστόσο τον αποκλεισμό αυτόν αναπόφευκτο, καθώς η Ομάδα των 7 αποτελεί ένα κλαμπ χωρών που μοιράζονται «κοινές αξίες». «Όσο η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο, η επιστροφή στην Ομάδα των 8 είναι αδιανόητη» δήλωσε η καγκελάριος.

Η Ουκρανία και ο άμεσος κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων, η ισλαμική τρομοκρατία από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Αφρική, ο ρόλος του Ιράν και ο φάκελος του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής που προβάλλει η γερμανική προεδρία.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, τη Δευτέρα, η Σύνοδος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και πέντε Αφρικανούς ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Τυνησίας Μπάτζι Καΐντ Εσέμπσι και τον Νιγηριανό ομόλογό του Μουχαμάντου Μπουχάρι. Στο Βερολίνο εξηγούν ότι θα εξετασθεί το είδος της βοήθειας που οι χώρες της Ομάδας των 7 μπορούν να χορηγήσουν στις χώρες αυτές, περιλαμβανομένης της αναπτυξιακής βοήθειας. Για τον λόγο αυτόν, στις συνομιλίες θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των μεγάλων διεθνών οργανισμών, του ΟΗΕ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα θα είναι επίσης ένα αναπόφευκτο θέμα των συνομιλιών της Συνόδου κορυφής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Άγκελα Μέρκελ, η γενική διεθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα. Οι Αμερικανοί πιέζουν για μία ταχεία διευθέτηση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, με στόχο την αποφυγή μίας νέας κρίσης για την παγκόσμια οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες.

Η Άγκελα Μέρκελ θέλει επίσης να δώσει απαραιτήτως μία κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση στη Σύνοδο και, σύμφωνα με πηγές της γερμανικής καγκελαρίας η πρόοδος στον τομέα αυτόν αποτελεί "απόλυτη προτεραιότητα", έξι μήνες πριν από την διάσκεψη του Παρισιού (COP21), με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό κατά 2 βαθμούς της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.