ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαλείται η Κομισιόν για την... OLAF

16:52 - 05 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Εγκαλείται η Κομισιόν για την... OLAF
Σοβαρές αμφιβολίες, για το κατά πόσον η ΕυρωπαΪκή Ομάδα Καταπολέμησης της Απάτης ( OLAF), προστατεύει αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακύπτουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reporter.gr, μέσα από την έκθεση της Επιτροπης Επιτροπής Εποπτείας της OLAF για το 2014, που πρόκειται να παρουσιασθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, το βράδυ της Τρίτης 9 Ιουνίου 2015 στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την ανεξαρτησία της Επιτροπής Εποπτείας και τις ρυθμίσεις συνεργασίας μεταξύ της OLAF και της Επιτροπής Εποπτείας. Η έκθεση, δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον η OLAF προστατεύει αποτελεσματικά τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα ότι:

– Η OLAF κίνησε 423 διαδικασίες ελέγχου την ίδια ημέρα, κατόπιν μίας και μόνο απόφασης του γενικού της διευθυντή, παρά τη νομική απαίτηση για την έναρξη έρευνας.

– Η Επιτροπή Εποπτείας έχει τονίσει επανειλημμένα την αδυναμία της να εποπτεύσει την ανεξαρτησία και τα ερευνητικά καθήκοντα της OLAF, την εφαρμογή διαδικαστικών εγγυήσεων και τη διάρκεια των ερευνών εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στις απαραίτητες πληροφορίες.

Αμέσως μετά την παρουσίαση της έκθεσης, θα κληθεί η Κομισιόν, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να απαντήσει:

  • Στο πώς αντέδρασε στο προαναφερθέν περιστατικό που αφορά την έναρξη διαδικασιών.
  • Στο τι έχει πράξει για να διασφαλίσει ότι η OLAF συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις που ισχύουν για αυτήν σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό λειτουργίας της OLAF.
  • Στο ποια είναι η άποψη της, σχετικά με τις ρυθμίσεις και τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της OLAF και της Επιτροπής Εποπτείας καθώς και στο πώς σκοπεύει η Επιτροπή να διευκολύνει έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ αυτών, ούτως ώστε να μπορούν και οι δύο αυτοί φορείς να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της OLAF.
  • Στο αν διαθέτει η Επιτροπή ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων που αναδεικνύει η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της Επιτροπής Εποπτείας.

Nίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:11 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.