ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eποπτεία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητά ο Επίτροπος Μούιζνιεκς

17:04 - 05 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Eποπτεία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας ζητά ο Επίτροπος Μούιζνιεκς
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει, σε δημόσια παράμβαση του, τα σημερινά συστήματα εποπτείας των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας στην Ευρώπη, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς και υπογραμμίζει ότι, εξαιτίας αυτής της ανεπάρκειας, η εν πολλοίς ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των υπηρεσιών ασφαλείας παραβιάζει τ' ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Επίτροπος τονίζει ότι οι δραστηριότητες των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας στην Ευρώπη, έχουν προκαλέσει παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής, στο δικαίωμα στην προσωπική ασφάλεια και ελευθερία καθώς και καταστρατήγηση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

«Πολλές φορές», σημειώνει ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, «η δραστηριότητα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας έχει προκαλέσει παραβιάσεις στο δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, στην ελευθερία της έκφρασης καθώς και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι».

Με την παρέμβασή του, ο Επίτροπος ζητά από τις κυβερνήσεις των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εξασφαλίσουν μία περισσότερο αποτελεσματική εποπτεία των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών ασφαλείας, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες ελέγχου και λογοδοσίας, σε ανεξάρτητες αρχές και στη Δικαιοσύνη.

«Η διασφάλιση ότι, οι εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη, λειτουργούν υπό ανεξάρτητο δημοκρατικό έλεγχο, δεν θα μειώσει την αποτελεσματικότητά τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά, αντίθετα, θα ενισχύσει την αξιοπιστία των κυβερνήσεων έναντι των πολιτών», καταλήγει με νόημα ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς.

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 18:10 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.