ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αισιόδοξος για την επανεκλογή του ο Ντάισελμπλουμ

19:05 - 05 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Αισιόδοξος για την επανεκλογή του ο Ντάισελμπλουμ
Αισιόδοξος για την επανεκλογή του στην προεδρία του Eurogroup, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας.

Ο 49χρονος πολιτικός που ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, υπέβαλε επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες, πολλά πρόσωπα στην Ευρώπη του δήλωσαν την υποστήριξη τους.

Ως κυριότερος αντίπαλός του εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος ο οποίος στηρίζεται από το Βερολίνο., ωστόσο σχολιάζοντας σχετικά ο Ντάισελμπλουμ, ότι ανεξαρτήτως της επιθυμίας της καγκελάριου αυτοί που αποφασίζουν είναι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Δεν θα πω ποιες χώρες υποσχέθηκαν να με στηρίξουν, εναπόκειται σ' αυτές να το πουν (δημοσίως) ή όχι», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι η ψηφοφορία είναι μυστική.

Το καλοκαίρι του 2014, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την υποστήριξή της σε «Ισπανό υποψήφιο» για τη θέση, σε περίοδο που διατυπώνονταν πολλές εικασίες για την πρόωρη αποχώρηση του κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν από την πλευρά του, εγκωμίασε στις αρχές Μαΐου τις «ικανότητες» του κ. Ντάισελμπλουμ και λίγες εβδομάδες αργότερα απέφυγε να σχολιάσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Ντε Γκίντος για τη θέση.

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από δικό της υποψήφιο θα αποτελούσε μια αναγνώριση «των προσπαθειών που έχει καταβάλει στο σύνολό της η ισπανική κοινωνία και της στροφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις» στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Ισπανία βγήκε το 2014 από την ύφεση μετά από πέντε χρόνια, ωστόσο το ποσοστό ανεργία παραμένει πολύ υψηλό, στο 23,78% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη εκφράσει την επιθυμία του να συνεχίσει για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, διαδέχτηκε στη θέση αυτή τον Λουξεμβούργιο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον Ιανουάριο του 2013. Η πρώτη θητεία του λήγει τον Ιούλιο.

Ως πρόεδρος του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.