ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταδιακή αποχώρηση από τα ορυκτά καύσιμα προωθεί το G7

13:35 - 12 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Τον σταδιακό περιορισμό των ορυκτών καυσίμων αποφάσισαν να προωθήσουν οι επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες μετά και την τελευταία σύνοδο του G7. Οι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ιταλία, θέλησαν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η εποχή του άνθρακα στον τομέα της ενέργειας οδεύει προς το τέλος της.

Οι ηγέτες των 7 χωρών τάχθηκαν υπέρ της μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%-70% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010, συμφωνώντας ότι ο πλανήτης πρέπει να γυρίσει οριστικά την πλάτη στα ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του αιώνα. Βέβαια αντίστοιχες εξαγγελίες για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου έχουν γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο φαίνεται ότι πλέον υπάρχει αποφασιστικότητα λόγω και των ευαίσθητων ισορροπιών με τους Brics, που συμβάλλουν λόγω ρυθμού ανάπτυξης στη διόγκωση των εκπομπών.
Πριν του επτά ισχυρούς του πλανήτη είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουνίου η έκκληση 6 μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για μία διεθνώς συντονισμένη τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο τον περιορισμό από τις επιπτώσεις της χρήσης ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον. Η έκκληση των μεγάλων 6 της ενέργειας είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι μία ενδεχόμενη παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή στο τέλος του χρόνου θα αυξήσει μεν τα κόστη τους, ωστόσο θα καθιερώσει πλέον έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για τις μελλοντικές επενδύσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ήδη εμφανής η στροφή τους προς το σημαντικά φιλικότερο προς το περιβάλλον φυσικό αέριο με το χαρτοφυλάκιο της Totalνα αφορά σχεδόν κατά το ήμισυ φυσικό αέριο πλέον, έναντι 35% πριν δέκα χρόνια.

Παράλληλα, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους, η γερμανική εταιρεία ηλεκτρισμού E.ON, μετατοπίζει το επιχειρηματικό της μοντέλο επικεντρωνόμενη κυρίως στις ΑΠΕ και απομακρυνόμενη από το παλιό μοντέλο παραγωγής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Enel, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ιταλία, δεσμεύτηκε να σταματήσει όλες τις νέες επενδύσεις σε άνθρακα, να αποσύρει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και να στοχεύσει στην ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050. 

Η ελληνική περίπτωση

Στην Ελλάδα, με τα μέτωπα στην αγορά ενέργειας ανοικτά, το θέμα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ωστόσο παράγοντες της αγοράς ενέργειας σημειώνουν ότι και η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν που κινείται μέχρι σήμερα ως προς τις πηγές παραγωγής ενέργειας. Τονίζουν ότι θα πρέπει να γυρίσει σελίδα αξιοποιώντας το πλούσιο δυναμικό της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η επενδύοντας σε άλλες τεχνολογίες αφήνοντας τις επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες.

Σημειώνουν σε ότι σύντομα οι τιμές εκπομπών αέριων ρύπων θα καταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες αντιοικονομικές. Μάλιστα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ότι προτείενται η επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων όπως η Πτολεμαϊδα 3, η οποία υπέστη πολύ σοβαρές ζημίες το Νοέμβριο του 2014 λόγω πυρκαγιάς. Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές και ακριβές λιγνιτικές μονάδες στην Ελλάδα, και για αυτό το λόγο η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει τη μόνιμη απόσυρσή της, σε συμφωνία και με τα νέα όρια εκπομπής ρύπων που θέτει η Οδηγία της Ε.Ε. για τις βιομηχανικές εκπομπές, στο τέλος του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα, η οποία καταναλώνει περίπου το 50% του άνθρακα παγκοσμίως, κινείται όλο και πιο ενεργά προς την κατεύθυνση της απανθρακοποίησης. Εκεί η κατανάλωση στο πρώτο τετράμηνο του 2015 μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ η μείωση σε επίπεδο εισαγωγών άνθρακα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έφθασε το 38%. Παρόμοια τάση διαμορφώνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε κατά σχεδόν 5%, ενώ μείωση 4% σημειώθηκε στη χρήση άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή κατά την περίοδο 2008-2013, σύμφωνα με το ThinkTank, CarbonTracker.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι επενδυτές – και ιδίως οι μακροπρόθεσμοι, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία (pensionfunds)- έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από εταιρείες που κινδυνεύουν να χάσουν μέρος της αξίας τους, καθώς ο κόσμος κινείται μακριά από τον άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα της BankofAmerica (BoA) που κατηγοριοποιεί τον άνθρακα μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων επενδύσεων.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.