ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ακριβός στα πίτουρα, φθηνός στ' αλεύρι" ο Μπαν Κι Μουν

14:44 - 23 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
"Ακριβός στα πίτουρα, φθηνός στ' αλεύρι" ο Μπαν Κι Μουν
Στην επίσημη ομιλία του σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μούν, έδειξε απόλυτα ευθυγραμμισμένος, τόσον με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσον και με τις μονόπλευρες επιλογές της ΕΕ σε θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό.

Οπως εύστοχα μας επισημάνθηκε, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπήρξε, για μία ακόμη φορά "ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ' αλεύρι", αποφεύγοντας να πεί, έστω και μία κουβέντα, για την συνεχιζόμενη πολιτική του αίματος στην Παλαιστίνη από τους Ισραηλινούς, για τα αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο στη Συρία και στα κύματα των προσφύγων και τασσόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της κυριαρχούσας άποψης στην ΕΕ ότι, για την κρίση στην Ουκρανία ευθύνονται μόνον οι Ρώσοι.

Αφού εξέφρασε την υποστήριξη του ΟΗΕ στις ευρωπαϊκές προσπάθειες, για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του αντισημιτισμού, υποστήριξε το "τετριμμένο" ότι η άνοδος της ριζοσπαστικοποίησης οδηγεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωση την έναρξη ενός σχεδίου δράσης του ΟΗΕ, τον ερχόμενο Νοέμβριο, για την πρόληψη του εξτρεμισμού.

Προείπε, μάλιστα, ότι σ' αυτό το σχέδιο δράσης, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν "έκτακτα μέτρα ασφαλείας αλλά και στρατιωτική δράση".

Θεωρικολόγησε πάνω στο οξυμένο πρόβλημα της μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αποφεύγοντας να μιλήσει ή να στηλιτεύσει τα αίτια που το προκάλεσαν, συστήνοντας την λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, ιδιαίτερα αυτών που διασχίζουν τη Μεσόγειο και τη θάλασσα Ανταμάν, καθώς και τον κόλπο της Βεγγάλης.

Αναφερόμενος επιλεκτικά στην κρίση της Ουκρανίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ, υπενθύμισε ότι οι συγκρούσεις, μόνο την τελευταία χρονιά, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων και απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές (Ουκρανούς και Ρώσους), να εφαρμοσθούν οι συμφωνίες του Μίνσκ για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης.

Για να μήν μείνει δε, καμία αμφιβολία για το τι είδους πολιτική λύση ευαγγελίζεται, ο Μπαν Κι Μούν, τόνισε ιδιαίτερα ότι, κάθε ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, θα πρέπει να στηρίζεται σε «προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για τα θύματα,της κυρίαρχης και ανεξάρτητης Ουκρανίας.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:02 - 23 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.