ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραζιλία: Υψηλό πενταετίας γνωρίζει η ανεργία

11:05 - 27 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Βραζιλία: Υψηλό πενταετίας γνωρίζει η ανεργία
Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε η ανεργία στη Βραζιλία ενώ παράλληλα οι μισθοί σημείωσαν νέα πτώση τον Μάιο, κατά στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η κυβέρνηση και προστίθενται στις ενδείξεις ότι η Βραζιλία έχει εισέλθει σε μια επώδυνη ύφεση.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Βραζιλία, χωρίς εποχική προσαρμογή, αυξήθηκε στο 6,7% τον Μάιο από 6,4% τον Απρίλιο, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2010, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Βραζιλίας IBGE.

Το ποσοστό αυτό ήταν κατά τι υψηλότερο από τη μέση πρόβλεψη (6,6%) 27 οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται αδιάκοπα αφότου είχε μειωθεί στο ιστορικό χαμηλό 4,3% τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς έχουν γίνει εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στους τομείς της βιομηχανίας, των κατασκευών και των υπηρεσιών, καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στους υψηλότερους φόρους και στα επιτόκια.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και το 2016, και να φθάσει το 7,0% φέτος και το 8,0% το 2016, σύμφωνα με την έρευνα του Ρόιτερς. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν απώλειες 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας και πλέον τη διετία αυτή.

Οι μισθοί μειώθηκαν επίσης τον Μάιο, καταφέρνοντας πλήγμα στον τομέα της λιανικής, που ήδη αντιμετώπιζε δυσκολίες. Οι μισθοί αφαιρουμένου του πληθωρισμού μειώθηκαν κατά 1,9% από τον Απρίλιο, στα 2.117,10 ρεάλς (605 ευρώ). Η μείωσή ήταν 5,0% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση της ανεργίας μπορεί να πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία ήδη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Πλήττει επίσης ακόμη πιο πολύ την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η δημοτικότητα της οποίας είναι ήδη στο ναδίρ.

Όμως ενδέχεται να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος τους τελευταίους μήνες απειλεί να γίνει διψήφιος.

Ο αριθμός των Βραζιλιάνων που έχουν εργασία στις έξι κυριότερες μητροπολιτικές περιοχές που μελετά το IBGE παρέμεινε αμετάβλητος εν σχέσει με τον Μάιο του 2014, στα 22,8 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν κατάφεραν να βρουν εργασία όμως αυξήθηκε κατά 38,5% σε ετήσια βάση, στο 1,6 εκατομμύριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.