ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «κάγκελα» οι Βρυξέλλες με το δημοψήφισμα

14:28 - 27 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Στα «κάγκελα» οι Βρυξέλλες με το δημοψήφισμα
Βαρύ είναι το κλίμα για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες μετά τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι φέρονται «αγανακτισμένοι» με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς «φλερτάροντας» με ακραίες ιδέες. Ήδη το κλίμα παραπέμπει σε υποβολή διλήμματος για επιλογή «ευρώ ή δραχμή», ενώ δεν φείδονται σχολίων περί ερασιτεχνικών χειρισμών στα όρια της λειτουργίας των θεσμών. Κύριο θέμα είναι το κατά πόσο τόσο γρήγορα μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, αλλά και πώς θα τοποθετηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως είναι εμφανής η μετατροπή του διλήμματος από τους ευρωπαίους σε απόφασης για παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον (Έλληνα Πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα» είπε χαρακτηριστικά. Ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, όταν είναι ξεκάθαροι οι όροι του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει κάνει γενναιόδωρες προτάσεις στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις: «Τώρα υπάρχει η πρόταση να γίνουν επενδύσεις στην ανάπτυξη. Αυτό θα είναι νόημα μόνο όταν η πολιτική της Ελλάδας οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην συσσωρεύονται κάθε μέρα νέα χρέη».

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.