ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βρίσκεις δουλειά χωρίς ξένες γλώσσες στην ΕΕ

19:02 - 29 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Δεν βρίσκεις δουλειά χωρίς ξένες γλώσσες στην ΕΕ
Χαμηλή εξακολουθεί να παραμένει η κινητικότητατων εργαζομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μόλις 7,5 εκατομμύρια του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, να δραστηριοποιείται οικονομικά σε άλλο κράτος - μέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Κι αυτό, όπως αναφέρεται, ενώ σ' ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ τα ποσοστά ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλά, σ' άλλα κράτη υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι, στα τέλη του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2,8% των πολιτών της ΕΕ (14,1εκατομμύρια άτομα) διέμεναν σε κράτος μέλος διαφορετικό από αυτό του οποίου είναι πολίτες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου το 2010, το 10% των ερωτηθέντων στην ΕΕ δήλωσαν ότι είχαν διαμείνει και εργαστεί σε άλλη χώρα κάποια στιγμή κατά το παρελθόν, ενώ το 17% των ερωτηθέντων σκόπευαν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κυκλοφορία στο μέλλον.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να έγινε δεδομένου ότι, όπως τονίζεται στην σχετική έκθεση, κύριοι λόγοι για την χαμηλή κινητικότητα είναι η έλλειψη ξένων γλωσσών και οι δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.

Με τον νέο Κανονισμό που ψηφίσθηκε, την περασμένη βδομάδα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, επιδιώκεται η βελτίωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης(EURES), με τη δημιουργία δεξαμενής κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών, μέσα από τη βελτίωση της αντιστοίχησης ικανοτήτων και διαθέσιμων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών για την έλλειψη ή το πλεόνασμα εργατικού δυναμικού αλλά και την ενσωμάτωση πρακτικών ασκήσεων.

Σημειώνεται ότι, το EURES ιδρύθηκε το 1993, για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων εντός της αγοράς εργασίας της ΕΕ και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος του είναι να ενημερώνει, να συμβουλεύει εργαζόμενους που επιθυμούν να μετακινηθούν από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο αλλά και να βοηθήσει τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο εμπνευστής του νεου Κανονισμού, Αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χάϊνζ Μπέκερ, δείχνει να μην είναι βέβαιος για την επιτυχία του δικτύου EURES, τονίζοντας ότι, αυτό θα εξαρτηθεί από την ένταξη του στο δίκτυο των αποτελεσματικών δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών και των στοχευμένων, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Νίκος Ρούσσης

Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 22:39 - 29 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.