ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τώρα "ξυπνήσανε" στην ΕΕ, να χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία

19:00 - 30 Ιουν 2015 | Ειδήσεις
Τώρα "ξυπνήσανε" στην ΕΕ, να χτυπήσουν την αδήλωτη εργασία
Σε αναζήτηση δημιουργίας ευρωπαϊκής "πλατφόρμας", για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης ή μαύρης εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκονται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Με την εν λόγω "πλατφόρμα" ευελπιστείται ότι -όταν και όποτε αυτή συμφωνηθεί και θεσμοθετηθεί- θα υπάρξει ενισχυμένη συνεργασία για την «καταπολέμηση» των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας, της φοροαποφυγής και των παραβιάσεων των απαιτήσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, θέματα που, όπως τονίζεται, αποτελούν αναμφίβολα πηγή σοβαρής ανησυχίας.

Ομολογείται, ωστόσο, στην εν λόγω έκθεση, ότι η συνεχιζόμενη πρακτική της αδήλωτης εργασίας σε όλα τα κράτη μέλη, αποδεικνύει πως υπάρχει τόσο ζήτηση όσο και προσφορά σχετικών θέσεων απασχόλησης στην "μαύρη" αγορά εργασίας.

Γίνεται, μάλιστα, και επίκληση των πρόσφατων πορισμάτων της έρευνα τουEurofound, με βάση τα οποία προκύπτει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους και της αύξησης της αδήλωτης εργασίας αφενός, και των πολιτικών λιτότηταςμε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό, ενίσχυση της απορρύθμισης και ελαχιστοποίηση του ρόλου του κράτους αφετέρου.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι η εναλλακτική προσέγγιση της ενίσχυσης των κρατικών δαπανών στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές παροχές συσχετίζεται ισχυρά με σημαντικά μικρότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

Επί της ουσίας, όμως, η Επιτροπή Προϋπολογισμού αναγνωρίζει μια "πολυπλοκότητα" στην ίδια τη φύση της αδήλωτης ή μαύρης εργασίας καθώς, όπως συμπεραίνεται, αυτού του είδους η απασχόληση αφορά κάθε αμειβόμενη δραστηριότητα που εκ φύσεως είναι νόμιμη, εξακολουθεί όμως να παραμένει αδήλωτη ενώπιον των αρμοδίων δημοσίων αρχών ή, στην περίπτωση της πλασματικής αυτοαπασχόλησης, αποτελεί αντικείμενο ψευδούς δήλωσης.

Γι' αυτό, ίσως, η Επιτροπή, προτείνει, ως πρώτο βήμα καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας στις χώρες-μέλη της ΕΕ, την ...αντικειμενική εξέταση της πραγματικής φύσης του προβλήματος (sic) και υποστηρίζει ότι, μεσω αυτής της εξέτασης θα αποκαλύψει πως, η αποφυγή της ορθής δήλωσης είναι αυτή που αποτελεί την άμεση αιτία ενός ευρέος φάσματος εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεων και συνεπειών που συνδέονται με αυτή.

Εν κατακλείδι πάντως και μέχρι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλήξουν στην θεσμοθέτηση της εν λόγω πλατφόρμας, η "μαύρη" εργασία θα εξακολουθήσει να γνωρίζει μέρες δόξας στην Ευρώπη, σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Στρασβούργο

Νίκος Ρούσσης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:13 - 30 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.