ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ-Κούβα: Τεταμένες οι σχέσεις μετά την άρση του εμπάργκο

09:15 - 20 Ιουλ 2015 | Ειδήσεις
ΗΠΑ-Κούβα: Τεταμένες οι σχέσεις μετά την άρση του εμπάργκο
Τεταμένες χαρακτηρίζονται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας μετά την άρση του διάρκειας 53 χρόνων εμπάργκο που είχε επιβάλει η αμερικανική υπερδύναμη.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας ξεκίνησαν αμέσως. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η σημαία της Κούβας αναρτήθηκε με μεγάλη διακριτικότητα στο State Department, γεγονός που υποδεικνύει την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, κινήσεις που υποδηλώνουν την επανέναρξη αυτών των σχέσεων κάνει και η Κούβα με την εγκατάσταση πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Επίσης ο Τζον Κέρι, υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ συνάντησε τον κουβανό ομόλογό του και μάλιστα προχώρησαν σε από κοινού δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Μολαταύτα ένα βαθύ ιδεολογικό χάσμα χωρίζει τις δύο χώρες, το οποίο δημιουργεί τριγμούς στις πρόσφατα εγκαθιδρυμένες διπλωματικές σχέσεις. Η Κούβα επιμένει ότι το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ δημιούργησε τεράστιες ζημιές τις οποίες η αμερικανική δύναμη οφείλει να αποζημιώσει. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η  Κούβα οφείλει να αναγνωρίσει τους παγκόσμιους κανόνες σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Τέλος, υπάρχει ένα ποσοστό αμερικανών πολιτικών που υποστηρίζουν πως η άρση του εμπάργκο ήταν λάθος και ασκούν πιέσεις στο αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα να ανακαλέσει την άρση και να επιβάλει εκ νέου εμπάργκο σταματώντας έτσι τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.      

Τελευταία τροποποίηση στις 09:25 - 20 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.