ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό έξι ετών παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων

17:26 - 06 Αυγ 2015 | Ειδήσεις
Σε χαμηλό έξι ετών παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων
Σε χαμηλό έξι ετών έπεσαν οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Ιούλιο, με ιδιαίτερη πτώση να παρατηρείται στα γαλακτοκομικά και το φυτικό λάδι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης για τις τιμές των τροφίμων της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος μετράει τις μηνιαίες αλλαγές για ένα σύνολο τροφίμων που περιλαμβάνει σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη, άγγιξε τους 164,6 πόντους τον Ιούλιο, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 1% από τον Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο, ο δείκτης των τιμών των γαλακτοκομικών έπεσε κατά 7,2% από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης εισαγωγών από Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αμερική σε συνδυασμό με την άφθονη παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ.

Ο δείκτης για την τιμή του φυτικού λαδιού ήταν 5,5% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, αγγίζοντας τη χαμηλότερη αξία του από τον Ιούλιο του 2009. Η πτώση οφείλεται σε μείωση των τιμών του φοινικέλαιου παγκοσμίως, λόγω αύξησης της παραγωγής στην νοτιοανατολική Ασία, σε συνδυασμό με μειωμένες εξαγωγές, κυρίως από τη Μαλαισία, καθώς και μικρή πτώση της τιμής του λαδιού σόγιας.

Ο δείκτης για τα σιτηρά ανέβηκε κατά 2% από τον Ιούνιο, αλλά παραμένει 10,1% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στον ευνοϊκό καιρό στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ωστόσο, αν και οι τιμές του σιταριού και του αραβοσίτου ανέβηκαν, οι τιμές του ρυζιού εξακολουθούν να πέφτουν.

Ο δείκτης των τιμών του κρέατος παρέμεινε ελαφρώς αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκείνος της ζάχαρης ανέβηκε κατά 2,5%, λόγω μη ιδανικών συνθηκών στην κύρια περιοχή παραγωγής, τη Βραζιλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.